Jaap Jansen stuwende kracht van The Blue Stars

Door mijn zoektocht in het verleden kom ik soms leuke interviews en verhalen tegen. Onderstaand is een interview uit de oude doos over Jaap Jansen, een clubman in hart en nieren. Hij was bestuurslid, coach en één van de stuwende krachten achter de club Blue Stars.

Met The Blue Stars gaat het goed in de vaderlandse basketbalcompetitie. Zowel het dames- als herenteam is nog ongeslagen en stevent rechtstreeks op het Nederlandse kampioenschap af. Ook in de toernooien om de Nederlandse bekers doen de hoofdstedelijke teams het goed. Zij bereikten reeds de halve finales. Voor The Blue Stars belooft dit seizoen het hoogtepunt van zijn 22-jarige bestaan te worden!

Basketball werd troetelkind

De basketballers van The Blue Stars staan juist in het middelpunt van de belangstelling. Vicevoorzitter Jaap Jansen is hier overigens niet van ondersteboven, want meer dan welke vereniging ook mocht The Blue Stars zich steeds in een grote belangstelling verheugen. Vooral door de ladies van het damesteam, dat tot enkele jaren aan de lopende band nationale titels vergaarde en er een dozijn veroverde. Maar ook door de durf van The Blue Stars om internationale toernooien te organiseren. Hiermede timmerden de Amsterdammers aan de weg ten behoeve van hun bond, die te lang in de kinderschoenen stond en geen initiatieven durfde en kon nemen. The Stars toonde zich daarentegen een vereniging vol ondernemersgeest. Dat The Blue Stars nog steeds een toonaangevende rol vertolkt is vooral te danken aan het bestuurslid Jaap Jansen, die geen gelegenheid onbenut laat om zijn vereniging te dienen. De energieke Amsterdammer (54) werd door zijn vrouw Corry in contact gebracht met het basketbal. Zij speelde in het Nederlandse team. Hij trouwde met Corry Schram en ook met deze zaalsport. Het werd een stap waarvan hij na achttien jaar nog steeds geen spijt van heeft. Voor het echtpaar Jansen-Schram werd basketbal het troetelkind!

Steun

Vooral door de steun die hij hierbij kreeg van zijn vrouw – zij is zelf overigens de wedstrijdsecretaresse en beheert de voetbalpool – kon Jaap zich dan ook ontwikkelen tot de stuwende kracht achter de Blue Stars, die hij nu is. Immers, Jansen is ook de coach van het herenteam, dat evenals samen met de dames op koers ligt om beslag te leggen op de nationale titel. Dat het coachen van de „Sterrenploeg” overigens lang geen gemakkelijk taak is in deze talentvolle formatie, namelijk door de grillige krachten, is het voor Jansen wel prettig, dat de wilde jaren van zijn troeven Ton Boot en Cees Smit voorbij zijn. Zij werden bezadigder, maar behielden hun grote kwaliteiten. Ton Boot de meest complete vaderlandse speler, betekent voor Jansen zelfs een grote steun. Hij is de trainer van herenploeg en van hem krijgt hij dan ook de technische adviezen.

Nuchter

Jaap Jansen

Over het te verwachten tweede kampioenschap van de herenploeg wil Jansen zich nog niet uitlaten, eerst binnenhalen is zijn nuchtere commentaar, want hij weet dat er ontmoetingen resten tegen Flamingo’s en Punch. Dat zijn opgaven, die je als zwaar moet betitelen. Over de kwaliteiten van zijn huidige ploeg is Jansen uiteraard niet ontevreden, „Wij spelen een droog, maar effectief spel.” Maar een tweede pivot naast de KMA-cadet Bernard van der Molen zou ons toch bijzonder welkom zijn. Een speler als de 2.17 meter lange Jan Loorbach zou ons bijvoorbeeld veel dichter bij het Europese niveau brengen. Bondscoach Egon Steuer schreef onlangs in het officiële orgaan van de basketbalbond, dat het zich voor het Nederlandse basketball wreekt, dat spelers als Loorbach en Kip op een te laag competitieniveau spelen. Hij vroeg zich toen zelfs af of er voor de bond geen taak was gelegd. Maar met jongens als Boot en Smit, de onvermoeibare Perrier, de driftige draver Woudstra, en de jonge talenten Van der Molen en Kassteen ben ik nu toch erg content.

Geldgebrek

Over de kansen van The Blue Stars en welke Nederlandse vertegenwoordiger ook bij de deelname aan het toernooi om de Europese beker, kan Jansen zich niet optimistisch uitlaten. „In tegenstelling tot het nog zeer amateuristisch denkende Nederland, wordt elders flink met de geldbuidel gerammeld”. Vele vooraanstaande verenigingen in Spanje, Italië en België trokken sterke Amerikaanse spelers aan, die nu een knap salaris met hun sport verdienen. Kijk, en met deze teams kan je natuurlijk hier nooit wedijveren, want dit kunnen wij ons nooit veroorloven. Wij merken het al als wij een toernooi willen organiseren. Als wij – zoals onlangs met Olympia Ljubljana gebeurde – een vereniging inviteren, krijgen wij antwoorden als: Goed, stuur maar vast een cheque. Maar alleen al van de bedragen, die ze dan noemen, krijg je een afknapper. Ook het Belgische Vilvoorde, dat wij in ons jongste kersttoernooi in de finale versloegen, moesten wij een ruim bedrag betalen. Dat je aan een dergelijk toernooi iets kunt overhouden, is absoluut uitgesloten. Integendeel zelfs, je loopt enorme risico’s. Bij ons laatste toernooi sprongen wij er gelukkig weer net uit, ook al hadden wij bovendien de dames van Slovan Bratislava hier. Je vraagt je af of het verantwoord is deze risico’s op je schouders te nemen. Maar er zijn ook verenigingen, die er tegenop zien in België aan toernooien deel te nemen. Daar loop je de kans, dat ze je spelers met aanbiedingen weglokken. “Kok, Pastor en Vrolijk zijn er echt niet alleen voor hun plezier heen gegaan”.

Trainers

Dat het de teams van The Blue Stars in de eredivisie zo goed gaat, schuift Jansen vrijwel geheel in de schoenen van de trainers Ton Boot en Jan Driehuis. De laatstgenoemde heeft de dames ook als coach onder zijn hoede. Zij zorgen voor een goede sfeer op onze zware en consequente trainingen. Cees Smit, die in Utrecht woont, schrikt er echt niet voor terug om enkele malen in de week met de trein naar Amsterdam te komen om te trainen. Waren er in het verleden wel de nodige moeilijkheden met de Nederlandse Basketbal Bond, Jansen noemt nu de samenwerking voortreffelijk. Maar hij maakt zich wel al zorgen over het volgende seizoen als zijn beide teams inderdaad de landstitel veroveren. In 1967 – toen de dames voor de laatste keer kampioen waren – kregen wij als maximale garantie van de NBB voor de deelname aan de Europacup ƒ1500. En als je dan verre reizen naar Oost of Noord Europa moet maken en er dan nog eens in slaagt om de eerste ronde te overleven, kan dit je bankroet betekenen. Maar laat ik mij daar nog niet het hoofd over breken. Misschien krijgen wij, evenals in het buitenland, dan wel de steun van het bedrijfsleven. “Want het is toch haast uniek, dat twee teams van één vereniging nationaal kampioen worden en wellicht ook nog beslag leggen op de Nederlandse bekers”.

REKENAAR

Kerstbasketbaltoernooi in Apollohal, Pitzenburg(Belgie) en Blue-Stars

Jaap Jansen toont zich nu weer de rekenaar. De man, die bij de toernooien zelf de reclame verzorgt rond het speelveld om er zoveel mogelijk rendement uit te halen. De man, die op zondagochtend de radio belt en ’s middags de hoofdstedelijke stadions. Dit om propaganda te maken voor zijn vereniging, die in de avonduren in de Apollohal speelt. Maar de toeschouwers die dan inderdaad komen, lopen risico’s. De ploegen van The Blue Stars zijn namelijk voor vele verenigingen te sterk. De afgelopen zondag vormde daarvan een sprekend voorbeeld. De dames van NDH uit Den Helder konden toen de nederlaag tot 92—20 beperkt houden door in de laatste fase eindeloos het spel te bevriezen. De heren van Argus uit Den Haag deden dit toen niet. Zij deden hun sportieve plicht. Maar het kwam hun op een nederlaag van 122—70 te staan, hetgeen de hoogste uitslag van dit seizoen was. Gelukkig echter voor de steeds actieve Jansen en trouwens heel de NBB, zondag was het een dag van de uitersten. NDH en Argus kunnen de degradatie nog nauwelijks ontgaan.

Info: Blue Stars Basketbal is in 1947 opgericht door Jan Janbroers en is daarmee een van de oudste basketbalverenigingen van Nederland. Vanaf de jaren vijftig doet Blue Stars mee aan de top van de dameseredivisie. Met twintig kampioenschappen is Blue Stars de club met de meeste eredivisietitels ooit in de geschiedenis van het Nederlandse vrouwenbasketbal. In de jaren zeventig vormden de Blue Stars-dames de basis van het Nederlands team.

Het herenteam was in 1960 een van de oprichters van de Eredivisie en heeft ook diverse landstitels en nationale bekers veroverd. Tussen 1970 en 1973 werd Blue Stars gesponsord door Fiat en heetten ze tijdelijk de “Fiat Stars”. Hierna heette het team tussen 1973 en 1976 “Gerard de Lange Blue Stars”. Na het beëindigen van deze sponsorovereenkomst stopten de Blue Stars in de eredivisie. Op dit moment heeft Blue Stars geen teams meer op het allerhoogste niveau. In 2007 hadden ze nog slechts 27 leden en stond Blue Stars voor de keuze wel of niet door te gaan met de vereniging. Blue Stars heeft toen met een aantal enthousiastelingen het besluit genomen om door te gaan en de club nieuw leven in te blazen. Vanaf dat moment is Blue Stars ook weer gestart met een jeugdafdeling. Blue Stars Heren 1 speelt landelijk 2e divisie. De overige teams komen uit in de afdelingsklasse. Blue Stars heeft in het seizoen 2016-2017 ruim 170 leden. In 2016 is Blue Stars uitgebreid naar IJburg.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s