“Geen spijt van profavontuur”

Uit de oude doos: Het verhaal van de Amsterdammers Karel Pastor en Karel Vrolijk die in het midden van de jaren zestig als één van de eerste Nederlandse basketballers een profcontract tekenden in België. Dit in navolging van Ger Kok, die hun drie jaar eerder voorging.

Twee gerenommeerde Nederlandse basketballers zijn weer in Amsterdam neergestreken: Karel Pastor en Karel Vrolijk. De boomlange Pastor scoort er voor zijn oude vereniging Herly alweer lustig op los. De technisch uiterst aardige Vrolijk traint deze hoofdstedelijke formatie sinds kort. Tot het einde van dit seizoen moet hij echter zijn contractuele verplichtingen als speler in België nakomen. Daarna meldt hij zich vermoedelijk aan bij de Haarlemse topclub Flamingo’s.

De hevig rammelende geldbuidel had een handvol jaren geleden een onweerstaanbare aantrekkingskracht op beide Nederlandse volbloed amateurs die luttele kilometers over de zuidelijke grens van hun sportieve liefhebberij een lucratieve zaak konden maken. Karel Pastor (2.02 meter), heeft geen spijt van de grote stap, die hij ruim twee seizoenen geleden, zij het aarzelend, maakte. ‘Maar ik ben nu wel weer blij dat ik weer terug in Amsterdam ben. Ik was in mijn Belgische periode trouwens iedere week hier. Zodra ik vrij was reed ik naar Amsterdam. “Ik had een ontstellende heimwee”. Daarom ook ben ik definitief teruggekomen. Ik heb twee jaar in België gespeeld, voor St. Niklaas en Destelbergen in Gent. Vooral het tweede seizoen draaide ik goed. Ze wilden me daar dan ook graag houden. Na drie jaar zou ik dan Belg kunnen worden, wilden ze graag. Natuurlijk, dan konden ze weer een buitenlandse speler aantrekken, want ze mogen er maar twee in een team hebben. Maar voor naturalisatie voelde ik niets, ik kijk wel uit. Ik heb er in die twee jaar goed verdiend.

CONTRACT

Karel Pastor

Ik had een contract van 13.000 gulden, het tweede jaar was het 15 mille. En dan nog de premies. Die lagen vrij hoog. Voor een gewonnen wedstrijd kreeg ik 200 gulden. Ik heb in Gent nog een café, maar daar deed ik niets aan. Ik probeer de zaak te verkopen. Ik heb in België alleen basketball gespeeld. Meer niet. We trainden drie keer in de week en speelden elke zaterdags competitiewedstrijden. En: De basketball sport leeft in België veel meer. Dat is bijna niet te vergelijken met Nederland. Daar is het helemaal niet moeilijk om sponsors te vinden. En de miljonairs betalen grif. Ze willen gewoon niet voor elkaar onder doen, al hebben ze nog nooit een wedstrijd gezien. Het publiek is een hoofdstuk apart Geweldig. De Belgen hebben veel meer over voor de sport. Ik ben met Kerstmis bij het toernooi van Blue Stars in Amsterdam geweest. Je hoorde de mensen nauwelijks. In België gaan ze fijn tekeer. Als ze in Nederland een ‘riks’ toegang moeten betalen, dan vinden ze het al veel. In België vragen ze rustig tien, twaalf gulden entree, en dan is het nog uitverkocht.

In Nederland lopen ze gewoon nog achter. Ook hier moeten we tot betaling overgaan. Dan kunnen we buitenlanders aantrekken. Amerikanen bijvoorbeeld. Het publiek komt dan heus wel.

CONDITIE

Karel Pastor (23) is terug bij Herly, de club, waar hij zijn glanzende sportcarrière als junior begon. Aanvankelijk wilde hij na zijn terugkomst met basketbal stoppen, maar ook oude clubliefde roest niet. ‘Ik ben nog door Flamingo’s en Landlust benaderd.” Toch heb ik voor mijn oude vereniging gekozen. Daar heb ik mijn vrienden en ik wil graag meehelpen Herly weer in de hoofdklasse terug te brengen. Ik kom nog wel conditie tekort. Ik heb immers zes maanden niet gespeeld.

Maar door extra trainingen hoop ik weer het oude peil te bereiken. En natuurlijk het Nederlands team. Daarin heb ik 25 keer gespeeld. Ik heb al met bondscoach Steuer gesproken.

Karel Vrolijk

Karel Vrolijk (1.87 meter) speelt nog wekelijks met Red Sox uit Charleroi in de Belgische competitie. Nog acht wedstrijden, dan is hij van het driejarige contract (10.000 gulden, exclusief premies) verlost. Hij woont inmiddels weer in Amsterdam en verzorgt met veel enthousiasme de training van de jonge club DWV en ‘zijn’ Herly. Karel Vrolijk is om een andere reden dan zijn vriend Karel Pastor teruggekomen. ‘Ik wilde altijd al naar het CIOS in Overveen. Dit keer ben ik voor de test geslaagd en dat vind ik belangrijker dan het geld, dat ik nu nog met basketbal verdien. Die financiën zijn natuurlijk wel leuk, maar ik moet aan de toekomst denken. Red Sox weet nog van niets, maar de bestuursleden kunnen niet meer dan kwaad kijken als ik het contract niet verleng. Nu reis ik ieder weekeinde naar Charleroi voor de competitiewedstrijden. Ik train zelf in Amsterdam. De ene dag oefen ik in de Oude Rai en de andere dag werk in het Amsterdamse Bos aan mijn conditie.

TE VROEG

Vrolijk (23) heeft geen moment spijt gehad van zijn tweejarig verblijf in België. Integendeel: Ik heb er veel geleerd. Het spelpeil ligt er veel hoger. Een vereniging in de tweede afdeling kan in Nederland bijna mde hoofdklasse meedraaien. Ik speel me tijdens een wedstrijd altijd helemaal leeg. Dat gebeurt in Nederland zelden, maar in België verwachten ze dat, terecht, van professionals. Natuurlijk zou ik het toejuichen als er in Nederland ook een ruime sponsoring zou komen, dat zou het spelpeil duidelijk in de lift zetten. Maar er komt bij sponsoring heel wat kijken, dat wordt nogal eens vergeten. Als er in Nederland een team met grote financiële mogelijkheden komt, dan is het uiteraard in Nederland niet te verslaan. Het plan van Rob de Wit om tot een vorm van betaling over te gaan is heel gezond, maar het is te vroeg gekomen. Toch is het de toekomst van het basketbal. Karel Vrolijk speelde vorige maand als gastspeler voor de Amsterdamse topclub Blue Stars tijdens het toernooi van Flamingo’s in Haarlem. Hij was zonder meer de uitblinker in het team. ‘Dat heeft me goed gedaan. Het was ook een teken, dat ze me in Nederland nog niet vergeten zijn. Maar toch ben ik niet van plan voor deze vereniging te gaan spelen. In het team staan nu een aantal spelers, die binnenkort stoppen. En ik geloof niet, dat er voldoende aanvulling voor de top is. Het is niet rendabel. Als ik in een club speel, dan moet het kampioen kunnen worden of tenminste hoge ogen naar de titel gooien. Zo is mijn instelling nu eenmaal. Daarom denk ik dat ik naar Flamingo’s ga. Die club heeft een achtergrond, die klinkt als een klok. Haarlem heeft voor mij nu honderd voorkeur’, aldus Karel Vrolijk, die 50 interlands op zijn naam heeft staan. ‘Het Nederlandse team is het mooiste, dat er in de sport te bereiken is. Daarom hoop ik dat ik weer geselecteerd word. Alleen bondscoach Egon Steuer weet nog van niets.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s