Janny Westenbrink: droom van iedere basketbaltrainer

Kwam dit stukje uit 1964 tegen.

SPORT-STUDIE EEN IDEALE COMBINATIE

Voor de eerste maal in het bestaan van het Leo van der Kar-fonds, dat uitzending van sportlieden naar het buitenland mogelijk maakt, om daar van prominente trainer de fijne kneepjes van hun sport te leren of laat deelnemen aan toernooien – zoals tennisser Tom Okker – om internationale ervaring, op te doen, behoort ook een basketbalspeelster tot de uitverkorenen. Janny Westenbrink (20), één van de talentvolste centerspeelsters van landskampioen Blue Stars, gaat naar Tsjechoslowakije om daar een cursus te volgen. Weggegooid geld zal het zeker niet zijn. Janny heeft niet alleen haar hart op dit ogenblik aan de sport verpand, maar gaat na haar studie aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam haar toekomst op de sport bouwen. De lachgrage accountantsdochter is overigens het levende bewijs dat sport en studie prima kunnen samengaan. Terwijl zij een topspeelster in het eerste team was en in het oranje team werd gekozen, deed zij haar eindexamen (met succes aan het Spinoza Lyceum (hbs-A). In dat Jaar kreeg zij een 10 op haar eindexamen voor recht. In dezelfde week, dat zij 58 punten scoorde, haar hoogste score tot nu toe in één (!) wedstrijd . . .

Droom
Janny Westenbrink is het type speelster, waarvan iedere basketbaltrainer droomt nog eens een heel team bij elkaar te krijgen. Met haar 1 meter 86 is zij de langste speelster in ons land, waarbij zij grote capaciteiten heeft, die door de vele sporten en oefeningen, die zij aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding doet, steeds beter uit de verf komen. Als zeer jeugdige speelster bij The Blue Stars gekomen is zij met haar team houdster van een paar zeer unieke records. Zij heeft eenmaal gewonnen met 172—12, een absoluut record in ons land, terwijl zij in een juniorenwedstrijd meespeelde waar de stand aan het einde van de speeltijd 161—15 was. Maar de mooiste uitslag vindt Janny zelf de wedstrijd, die zij met 107—0 wonnen.

Naast basketbal heeft Janny Westenbrink nog een grote hobby, die zij als sportvrouw, die veel in het buitenland wedstrijden speelt, schitterend daarmee kan combineren. Zij verzamelt poppen in nationale klederdrachten.

De uitzending door het „Leo van der Kar-fonds” snijdt dus voor Janny aan twee kanten. Naast nog betere scholing in de basketbalsport, zal haar poppenverzameling nog meer uitgebreid kunnen worden …

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s