Greet Duyf vierde triomfen in verscheidene takken van sport, Basketbal is nu favoriet

Onderstaande is een stukje (december 1963) dat ik tegenkwam in mijn research naar het Nederlandse basketball in de jaren zestig voor een nieuw boek.

Hoe de sport het leven kan beïnvloeden, ja, zélfs een deel van het leven kan zijn, merkte ik toen ik deze week Greet Duyf, de administratrice, op het kantoor van de Nederlandse Basketbal Bond tegen het lijf liep. Het gesprek ging natuurlijk over basketbal, maar al spoedig begreep ik, dat deze sport niet de enige is waarin Greet Duyf (die eigenlijk Marrigje heet) haar triomfen in heeft gevierd en … nog viert. Nee, aan basketbal had ze eigenlijk nog nooit gedacht, toen ze enkele jaren geleden als lid van de nationale korfbalploeg werd gekozen. Maar dat is een ander verhaal. „Ik zal bij het begin van mijn sportieve loopbaan beginnen”, zei ze, mij toelachend. „Dat was twintig jaar geleden, toen ik als klein meisje van vier jaar aan de hand van mijn vader mee huppelde naar de turnwedstrijden. Mijn vader was een verdienstelijk turner in DOS en de liefde voor die sport heb ik van hem.”

Kampioene

Tot haar elfde jaar was het allemaal turnen wat de klok sloeg. Greet Duyf werd verscheidene malen kampioen van haar leeftijdsgroep, maar ging op haar elfde jaar naast turnen ook aan korfbal doen. In Blauw Wit was dat.

Vol trots laat ze mij een album zien, waarin haar belevenissen in Blauw Wit door middel van foto’s en krantenknipsels weer tot leven komen. „Kijk”, zegt ze, „dit is een kampioensfoto van enkele jaren terug.” Ik zie er niets bijzonders aan, maar voor Greet Duyf heeft die prent een extra waarde. Haar aanstaande echtgenoot Wim Wink staat er namelijk als piepklein jongetje op. „Wist ik veel dat we later nog eens zouden gaan trouwen”, lacht zij. „We zijn nu in ondertrouw en het enige waar we ons nog bezorgd over maken is de woning. Maar ja, wie zit niet met dat probleem?”

Moeilijkheden

Om nu weer terug te komen op de sportieve loopbaan van Greet Duyf: op haar zestiende jaar maakte zij al deel uit van de nationale juniorenteams en zij speelde zelfs tweemaal in de nationale korfbalploeg. Moeilijkheden met Blauw Wit over de trainingen en een schouderblessure deden haar ten slotte besluiten zich op een zaalsport te gaan toeleggen. Dat werd dan basketbal. „Met verdubbelde energie pakte ik de training aan en binnen niet al te lange tijd werd ik lid van het nationale team”, vertelde ze. „Bovendien kreeg ik een baan aangeboden op het bondsbureau. Dat was voor mij het einde. De hele dag zit ik nu met mijn neus er bovenop en in die zaken, die aanvankelijk mijn hobby waren. Alleen, wat is er een hoop werk te doen. Maar dat hindert niet, want mijn hobby is mijn baan geworden. En wat wil een mens nog meer?!”

Advertentie

Een gedachte over “Greet Duyf vierde triomfen in verscheidene takken van sport, Basketbal is nu favoriet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s