Bijna klaar …. Harie Meijers

Het boek over het wielerleven van Harie Meijers zal binnenkort worden uitgegeven.

Meijers maakte op 17-jarige leeftijd in 1897 zijn debuut als professioneel wielrenner en bleef dit tot 1904. Rond 1900 groeide hij uit tot een fenomeen in de internationale baanwielrennerij, hij had een vlijmscherpe eindsprint.

Vrijwel iedereen in ons land kent de namen van Eden en Moeskops, maar wie kent nog Harie Meijers, die toch vijf keer kampioen van Nederland was, een keer kampioen van Engeland, twee keer winnaar van de Grand Prix, twee keer tweede en een keer derde in de wereldkampioenschappen, winnaar van de Grand Prix de L’ Exposition (7000 gulden!) en winnaar van wedstrijden in Brussel, Wenen, Turijn, Moskou, Oostende, Parijs, Antwerpen, New-York, Boston, Jacksonville, Genève, Roubaix, Kopenhagen en waar al niet meer. in 1900 werd hij samen met de Italiaan Tommaselli officieus olympisch kampioen op de tandem en in 1904 won hij samen met Guus Schilling de GP Finance, het officieuze wereldkampioenschap voor tandems.
In 1902 en 1903 werd hij door de Franse sportkrant L’ Auto uitgeroepen tot beste sprinter van Europa. Hij was de gelijke van een Ellegaard, Jacquelin, “Major” Taylor en al die andere beroemde renners uit het heroïsche tijdperk.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s