Worthy de Jong verlaat ZZ Leiden aan einde van seizoen

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball – Persbericht
Leiden, 8 april 2022


Worthy de Jong verlaat ZZ Leiden aan einde van seizoen
Worthy de Jong gaat na afloop van het seizoen op eigen verzoek Zorg en Zekerheid Leiden Basketball verlaten. De Leidse basketbalclub heeft dit vandaag bekend gemaakt.
Worthy de Jong, inmiddels 34 jaar, heeft nog een doorlopend contract tot en met het seizoen 2022/2023, maar zal dat dus niet uitdienen. In gesprekken met de clubleiding heeft Worthy de Jong aangegeven een andere weg in te willen slaan, waar onder meer 3×3 basketbal een deel van zal uitmaken. Mits hij geselecteerd wordt voor de Orange Lions, zal het Europees Kampioenschap in september zijn afscheid betekenen als 5×5 basketballer.


“Ik heb 13 jaar professioneel basketbal gespeeld en alles gegeven op het basketbalveld”, stelt Worthy de Jong. “Iedere training en iedere wedstrijd geef ik 100% om samen met m’n team het beste eruit te halen. Ik merk dat het steeds moeilijker wordt dit op te brengen. Ik wil prijzen winnen en zal er alles aan doen om ook dit seizoen tot een goed einde te brengen en de club nog een beker te bezorgen. Ik ben de organisatie, sponsoren, vrijwilligers en fans van Zorg en Zekerheid Leiden zeer dankbaar voor alle mooie jaren die ik hier heb mogen spelen. Ik kan terugkijken op een fantastische periode in mijn leven, waarin ik van mijn passie basketbal mijn beroep heb kunnen maken. Ik zal de mooie momenten bij Zorg en Zekerheid Leiden koesteren en in het bijzonder de vriendschappen die het mij heeft gebracht.”


“Worthy is een speler van de buitencategorie, spectaculair in het veld en geliefd bij de fans, echt iemand voor wie je naar de hal komt”, geeft Marcel Verburg, voorzitter van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball, aan. “Wij hebben het voorrecht gehad om hem 11 jaar in Leiden te kunnen bewonderen en ik weet zeker dat iedereen die betrokken is bij de club, hem enorm zal gaan missen.”


Records
Worthy de Jong, ook wel Mister ZZ Leiden genoemd, heeft vrijwel alle records in handen bij Zorg en Zekerheid Leiden. Hij speelde tot nu toe in totaal 514 officiële wedstrijden voor Zorg en Zekerheid Leiden, waarin hij 6.642 punten scoorde. Als speler van Zorg en Zekerheid Leiden werd hij drie keer landskampioen, twee keer winnaar van de NBB Beker en drie keer winnaar van de SuperCup. Daarnaast won hij een waslijst aan persoonlijke awards. Zo werd hij één keer MVP (Most Valuable Player) van de competitie, één keer MVP van de play-offs, één keer MVP van de All Star Game, viervoudig lid van het All Star Team, viervoudig lid van het All Defense Team, één keer Most Improved Player of the year, één keer Defensive Player of the year en twee keer Leids Sportman van het jaar. Zijn hoogste score in een competitiewedstrijd was 35 punten, op 4 oktober 2014 in de Vijf Meihal tegen Aris Leeuwarden. Dat was niet zijn hoogste individuele score, want die staat op 36 punten, behaald op 22 januari 2020 in een uitwedstrijd voor de FUBA Europe Cup tegen het Turkse Pinar Karsiyaka.


FIBA Europe
In Europees verband kwam Worthy de Jong 73 keer in actie voor Zorg en Zekerheid Leiden. Met name in de 50 wedstrijden die hij voor de Leidse club in de FIBA Europe Cup uitkwam, heeft hij zich laten gelden. Hij noteerde daarin 728 punten, 259 rebounds, 208 assists, 111 steals en 44 blocks. In al deze categorieën staat hij in de alltime top 5 van de FIBA Europe Cup. Bij de steals is Worthy de Jong met afstand de alltime leader. Tevens werd hij in 2019 en 2020 verkozen tot Europe Cup Defensive Player of the year door eurobasket.com.


Interlandcarrière
Worthy de Jong heeft op dit moment 104 interlands op zijn naam staan. Op 28 juli 2012 speelde hij zijn eerste interland onder debuterend bondscoach Jan Willem Jansen. Mede door 11 punten van Worthy de Jong werd Cyprus met 77-55 verslagen. Tijdens het EK van 2015 werd dagelijks een All Star Team van de vijf best presterende spelers gevormd. Na de wedstrijd van 8 september tegen Slovenië werd Worthy de Jong in dat team opgenomen. Vier NBA-spelers (Pau Gasol, Semih Erden, Marco Belinelli en Danilo Gallinari) maakten het team van de dag compleet. Op 2 augustus 2014 kwam Worthy de Jong tot 26 punten, zijn hoogste score in het shirt van het Nederlands Team. In 104 interlands was Worthy de Jong goed voor 1.026 punten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s