Basketball in Rotterdam

Een klein stukje over het ontstaan van het basketball in Rotterdam.

Snel is in enkele jaren de belangstelling gegroeid voor een nieuw soort spel, dat in Amerika al miljoenen beoefenaren, en bewonderaars heeft: het basketbal. Het houdt het midden tussen handbal en korfbal en wordt door twee teams van vijf man gespeeld, volgens dagblad “Het Vrije Volk” in 1946.

In Amsterdam werd het al voor de oorlog gespeeld, doch in de Maasstad wordt het pas beoefend. In de sportschool “Kralingen” werd met dit basketball begonnen, maar niemand trok zich iets van de spelregels aan, omdat niemand ze kende. Eerst nadat enkele Amsterdammers er een en ander over hadden meegedeeld, steeg het spelpeil.

Er werd in de winter van1944 een competitie gespeeld, waaraan 17 heren en 7 damesteams deelnamen. Enkele malen moest deze competitie onderbroken worden in verband met razzia’s of andere Duitse maatregelen. Zelfs werd tweemaal een inval gedaan tijdens de oefenavonden.

Buitengewoon veel hebben de spelers(sters) geleerd van de Canadezen, toen deze na de bevrijding in Rotterdam kwamen. Van hen leerde men de moderne Amerikaanse regels. Verscheidene beroepsspelers instrueerden de Rotterdammers en meermalen werden wedstrijden tegen Canadese ploegen gespeeld. Bovendien fungeerden verscheidene keren Canadezen als scheidsrechters. Al nu worden, goede resultaten bereikt.

Bij voorkeur wordt in een zaal gespeeld, die natuurlijk behoorlijke afmetingen moet hebben. Het spel is zeer snel en daarom zijn er twee scheidsrechters, een tijdwaarnemer en een schrijver nodig. Bovendien mogen spelers tijdens de wedstrijd vervangen worden door andere tot een aantal van drie.

Officieel wordt tweemaal twintig minuten gespeeld, toch voorlopig volstaat men bij de heren met tweemaal vijftien minuten en bij de dames met tweemaal twaalf en een halve minuut.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s