Begaafde basketballer Ger Kok heeft het in België goed naar de zin

Een artikeltje over Ger Kok uit januari 1965.

Nederlands meest begaafde basketball-speler Ger Kok (21), twee jaar geleden Europa’s beste jeugdspeler genoemd, heeft het ontzettend naar zijn zin in België.

Ger Kok scoort tegen Hongarije (1964)

Hij was negentien jaar toen hij zuidwaarts trok, en het heeft hem geen windeieren gelegd. Hij mocht studeren, een vorstelijke salaris ontvangen en in het eerste seizoen in de Belgische competitie kreeg hij van een der grote bladen een radiotoestel vanwege zijn bijzondere prestaties. Inmiddels heeft hij zijn studieboeken (wiskunde) weggelegd, en heeft een baan gezocht.

Hij verteld: “Het basketball in België is beter. Er is veel meer publiek. Bij de wedstrijd Antwerpse – Racing Mechelen om het kampioenschap van België waren er 8.000 toeschouwers. Daar komt nog bij, dat je hier een vedette bent. Basketball is in België na voetbal en wielrennen de derde sport, en de kranten schrijven geen korte stukjes zoals in Holland, neen er worden pagina’s volgeschreven, op de manier zoals in Holland voetbal behandeld wordt”.

Amors armen

We voegen er nog aan toe, dat Gerrit in de armen van één van Amors vrouwelijke discipelen is gevallen, dan kun je wel begrijpen dat hij er voorlopig niet aan denkt om naar Nederland terug te komen. Zelfs heeft Ger Kok een tijd de hoop gekoesterd, dat één van zijn beste Hollandse basketballvrienden, talent Jan Schappert hem in België gezelschap kwam houden.

De 21-jarige Schappert, geboren en getogen Amsterdammer, heeft zo vertelde hij, definitief de knoop doorgehakt, hij bezwijkt niet voor de ongetwijfeld aanlokkelijke voorwaarden die hem door Racing Brussel zijn gesteld.

Amateurisme

Voor de bond en voor clubbestuurders, bestaat er officieel alleen amateurisme in België. Komt men echter met insiders te spreken dan rollen bedragen van duizenden “frankskes” even gemakkelijk uit de mond als betrof het bedieningsgeld bij een kopje koffie. Het is nauwelijks een geheim te noemen, dat iedere topbasketballer betaald wordt, en fors!

Willie Steveniers, de grootste Belgische basketballer, beste speler van Europa genoemd, rijdt in een prachtige sportwagen, en geeft meer geld uit dan met een zeer goede baan gedaan kan worden. Deze Steveniers weigert zelfs in het nationale team uit te komen, als hij daarvoor niet betaald wordt. Maar dat ging het bondsbestuur toch net iets te ver, dus Willie speelt niet.

Voor het Nederlandse basketball is dit “semi-professionalisme” een gevaarlijke tendens, want als er hier een groot talent rondloopt, dan rinkelen de Belgen maar even met hun beursjes, en het Nederlandse topbasketball is weer een tijdje “invalide”. Tot nu toe heeft men alleen het oog laten vallen op Kok, maar het succes van deze speler inspireert wellicht om nog meer spelers aan te trekken.

Het meespelen van Ger Kok in het nationale team is zo langzamerhand een obsessie geworden. Voor de interland tegen België was helemaal niet bekend of hij mee zou spelen, tot vijftien minuten voor de wedstrijd, toen sprak de inmiddels gekomen Kok de voor de Belgen verlossende woorden: : “Ik speel niet”.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s