Van The Arrows naar Transol RZ

Titel is leuk, maar gezelligheid is weg

Het mag eigenlijk een wonder heten dat de Rotterdamse basketball vereniging “The Arrows” nog bestaat. Aan het eind van de jaren zestig leek “vrouwe Fortuna” zich volledig af te willen keren van de pioniers van het Rotterdamse basketball. Het dieptepunt in de roemvolle historie van The Arrows was in 1969, de degradatie uit de landelijke N.B.B. competitie naar het district Rotterdam. De vereniging The Arrows mag dan wel één van de grondleggers geweest zijn van het basketball in de Maasstad, bepaald een stimulerende werking is er van deze “club uit Kralingen” nooit uitgegaan. Wim Hakman, de huidige voorzitter van The Arrows en van Transol RZ, is de eerste om dat volmondig te beamen. “Wij waren een club van basketballers, die zelf wilden spelen, maar er niets voor voelden om ons ook bezig te houden met het runnen van een grote vereniging.”

Wij hebben nooit iets gedaan om de jeugd aan ons te binden. In Rotterdam waren wij heer en meester, zonder enige concurrentie, met een formatie die door iedereen gevreesd werd, want er kwamen altijd wel weer spelers op de proppen, die ons hielpen onze status te handhaven. Tot 1969 dan, want toen verdween Arrows uit de publiciteit en ging onder in de “massa” van het district Rotterdam. “Het was op het laatst zo, dat “Amsterdam ons beleefd verzocht om ons maar uit de landelijke competitie terug te trekken. Voor de image van de bond, waren wij blijkbaar geen goed visitekaartje. Ik heb toen gezegd, speel ons er maar uit. Dat is dan ook gebeurd. Maar als het op jaartallen aankomt, kan ik je er drie opnoemen, die en voor The Arrows en voor het Rotterdamse basketball eigenlijk van veel groter betekenis zijn geworden”.

Wim Hakman begint dan een boeiend verhaal over de bezetting, in 1942, toen onder de ogen van de bezetters in de sportzaal van Huib van Maastrigt in Kralingen, een aantal fervente sporters deze Amerikaanse sport gingen beoefenen. Basketball was in Nederland wel bekend, maar blijkbaar nog niet tot Rotterdam doorgedrongen, zodat de regels maar uit de encyclopedie werden gehaald.

“We speelden daar met ploegen, die zich onder de naam Mustangs, Spitfires of Arrows presenteerden en bij een inval gingen we breeduit rokend voor de aanplakbiljetten staan”. Ikzelf speelde toen nog niet bij Arrows maar bij de “Alligators”. Grote mannen beoefenden toen deze sport. We zagen Ger van lersel, de bekende kunstschilder, de eerste TV-dominee Cock de Vries en ook de voetbal-internationals Ger Dunk en Kees Mijnders speelden geregeld”.

Na de bezetting heeft het tot 1949 geduurd eer er weer sprake was van geregeld basketball en langzaam aan veroverde Arrows die vooraanstaande plaats in de Nederlandse basketballwereld. “We leverden voor het Nederlandse team spelers als Ton Koemans, Rinus de Jong, Hans Blankert, Bill Prins en Frans de Haan. Maar op een gegeven moment was het voorbij”.

We hebben toen nog wel getracht, via fusies met o.a. Rotterdam-Zuid onze toppositie te handhaven, maar we vonden geen weerklank. Tot in 1972 de nood zo hoog gestegen was, dat we min of meer in Transol RZ zijn opgegaan en nu als schaduwvereniging van die club verder bestaan. Wim Hakman zegt het toch wel met enige spijt. De grote wedstrijden in Emporium leven nog bij hem, niet zozeer meer de verrichtingen van het huidige Arrows. “Ik vond het leuk, dat ze kampioen zijn geworden, maar de gezelligheidsvereniging van vroeger vind ik er niet meer terug. De tijden zijn veranderd. Transol RZ heeft de plaats van The Arrows ingenomen. Vandaar dat we de “basketballgek” Wim Hakman nu daar aantreffen. Want voor hem betekende het basketball toch wel meer dan alleen het beoefenen van deze sport. Vanuit Arrows is hij de grote animator van het Rotterdamse basketball geworden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s