Een stukje uit de roerige basketball tijden in de jaren zeventig

Huurspeler Horton verwoest eigen basketball carrière

Op Transol’s spelersbank plofte hij uitgeblust neer, opnieuw uit het veld gestuurd, een gebroken Amerikaan van tweemetervier. Deze keer velde Fred Hortons zwarte vuist meer dan een tegenstander. Nu immers verwoestte hij met zijn onbeheerste maar welgemikte vuistslag zijn eigen carrière in Nederland.

Fred Hortons hoofd hing daarom al begrijpend en moedeloos tussen zijn machtige schouders, toen Levi’s lange man Harry Kip nog dizzy overeind moest krabbelen. Voor vechtersbaas-bij-herhaling Fred Horton is het doek gevallen, hem staat met grote spoed verbanning uit Neerlands basketballrijen te wachten, verbanning naar zijn vaderland Amerika.

Daarom werd het zo’n aangrijpend moment in de subtopper Levi’s tegen Transol. Schrijnend en ontroerend, een minuut of zes voor het einde, toen niemand meer naar de verguisde omkeek. Toen Deborah Horton haar mans bezwete rug met een trainingsjacket bedekte – een mantel der liefde. Transol’s coach Jan Bruin over het ontbreken van enige geestelijke opvang: “Er was tenslotte een wedstrijd aan de gang die we wilden winnen.” Zo is de basketballerij anno 1973 – the game must go on – ook zonder Fred Horton. Een in ons land sociaal onaangepaste en nu door “eigen schuld” ook maatschappelijk ontspoorde basketball avonturier uit de VS.

Later, als Horton zijn fanatisme heeft weg gedouched, weegt hij de consequenties. Hij knauwt zijn Engels met een Amerikaanse accent uit Noord-Carolina, zegt bitter: “Waarom die vuiststoot? Omdat die Harry Kip me de hele tijd op mijn rug hing.” Harry Kip, trots en smalend: “Geleuter. Horton kon gewoon niet hebben, dat hij nauwelijks aan scoren toekwam.”

Ongelukken

Zo leek die woeste klap speltechnisch wel verklaard, maar de echte aanleiding komt bovendrijven, als Fred Horton (24, getrouwd met Deborah, dochtertje Angela van anderhalf) in zijn hart laat kijken. Een diep teleurgestelde man. Horton: “Ik heb heimwee. Begrijp me goed, Nederlanders zijn aardige mensen, maar wij kunnen hier niet wennen. Ik kom uit een milieu, waar we erg op elkaar zijn aangewezen. Hier laat iedereen ons alleen aanmodderen. Als ik nou word weggestuurd, maakt ons dat niets uit. Deborah en ik waren in ieder geval toch naar huis gegaan. Zoals scheidsrechters hier op het spel reageren, dat maakt me soms wild. En dan gebeuren er ongelukken, ik weet het.”

Na de eerdere vechtpartij met zijn landgenoot Tom Chestnut van Fiat Stars (waarvoor Horton juist afgelopen vrijdag een definitieve schorsing van vier wedstrijden kreeg!), nu weer een strafzaak, het einde van een mislukking. Met zijn land- en rasgenoot Jones (nog onlangs door Transol aangetrokken als vervanger van de Yankee Tim Shea) wil Horton weg. Zonder pijn laat deze basketballprof zijn Rotterdamse onderdak en zijn salaris van netto twee mille per maand achter. Zijn coach Jan Bruin: “Het is moeilijk met die jongens. Enerzijds hebben ze een diep ingeworteld wantrouwen tegen alles wat blank is, anderzijds lopen ze te verpieteren als je ze helemaal aan hun lot overlaat. Maar echt aanpassen willen ze zich niet.”

Terreur

Met de plotselinge groei van de basketballsport lijkt als randverschijnsel het geweld op en rond de velden toe te nemen. In het afgelopen weekeinde hebben het bestuur en de sponsor van Transol/RZ adequaat gereageerd door de vechtende Amerikaanse huur-speler Fred Horton zijn wegzending aan te zeggen. Een andere, moeilijk te beteugelen vorm van geweld komt van voornamelijk het jeugdige publiek van de Delftse eredivisieclub Raak/Punch.

Het moet de Nederlandse Basketball Bond, de club en zijn sponsor echter duidelijk zijn, dat straat- of sportbalterreur door basketbailfans niet getolereerd kan worden. Als de club Raak/Punch zijn eigen publiek niet in de hand kan houden, moet de bond voor de toekomst preventief handelen. Een maatregel om Raak/Punch een of meer duels zonder publiek te laten spelen of winstpunten in mindering te brengen, zal zo langzamerhand overwogen moeten worden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s