In de planning: Twee basketball boeken

Voor dit jaar staan er twee basketball boeken in de planning. Op dit moment heb ik de research voor het boek “Basketball in de jaren zestig” afgerond. Dit boek zal in september worden uitgegeven.

Een klein stukje uit “Basketball in de jaren zestig”. Dit boek wordt eind september 2021 uitgebracht en behelst de periode vanaf de eerste landelijke competitie 1957-1958 waar men toen in twee hoofdklassen speelden, om dan in het seizoen 1960-1961 de eredivisie te introduceren. Dit boek loopt tot en met het seizoen 1968-1969

Het seizoen 1959-1960:

DED opende het seizoen 1959-1960 zeer sterk en worden dan ook met The Wolves gezien als de belangrijkste uitdagers voor de regerende kampioen The Blue Stars. Vooral onder leiding van een weergaloos spelende Ton Boot die het seizoen opende met respectievelijk 40 en 53 punten. DED kreeg later wel een minder prettig bericht, daar international Ton Boot in februari zijn militaire dienstplicht moest vervullen. Dit betekende een fikse aderlating voor DEerste Drie.

Het eerste topduel in de hoofdklasse A tussen The Blue Stars en The Wolves – voor 1.500 toeschouwers – eindigde in een 71-76 overwinning voor The Wolves, na een 37-41 ruststand. Vooral center Maarten Sleeswijk (29pts) was een plaaggeest voor de “sterren”.

Mede dankzij twee gevluchte Hongaren (Bandi Horvath en Körmendi) die bij tijden subliem basketball lieten zien, aangevuld met Jan Bruin, Jan Valstar en Henry Joubert wist het Delftse Punch de Amsterdamse topteams vaak het vuur aan de schenen te leggen.

Eind oktober kwam er een bericht dat center Maarten Sleeswijk toch bij The Wolves kon blijven spelen. Deze speler – geboren in Argentinië – en die voordien in Argentinië, Frankrijk en Amerika basketball speelde, zal door zijn werkgever niet naar Spanje worden gestuurd, maar in Nederland te werk blijven gesteld. Daardoor behielden The Wolves hun kampioenschap aspiraties. Tot zover dit overzichtje ………..

Het tweede boek zal in december uitkomen. Het boek zal als titel dragen “De meiden van het basketballveld”. Dit boek gaat over de verrichtingen van de Nederlandse dames met het Nederlandse team en de redelijke successen van de diverse clubs in de Europa Cup, dit wordt aangevuld met de verhalen van een aantal belangrijke speelsters uit de periode 1956 tot en met 1980.

Een stukje uit “De meiden van het basketballveld”:

OOST-EUROPA WREEF ZICH DE OGEN UIT

Nederlandse basketballsters zelf verbijsterd over succes “Waarom, geen weerklank in eigen land?”

Nauwelijks opgemerkt in eigen land heeft het Nederlandse dames basketballteam in het verre Cluj (Roemenië) een topprestatie geleverd. In het daar gehouden toernooi om het Europese kampioenschap veroverde de Nederlandse vertegenwoordiging de vijfde plaats. Een klassering die voor welke Nederlandse in ploegverband opererende sport afvaardiging dan ook een vrijwel onbereikbare wensdroom is. Niet alleen plaatsten de Nederlandse dames zich met dit resultaat direct voor de eindronde van het volgende Europese titeltoernooi (in 1968 in Italië), ook de kansen op een invitatie voor het volgend jaar april in Praag te houden toernooi om het wereldkampioenschap is sterk gestegen. De Nederlandse dames-basketballploeg kan nu nadrukkelijk recht doen gelden op de titel sterkste van West-Europa. Omdat de formatie zich plaatste vóór Hongarije, Bulgarije, Polen en Joegoslavië penetreerde zij bovendien op niet mis te verstane wijze in de kring van Oost- Europese landenteams die tot voor kort onderling de krachtsverhoudingen aan de top bepaalden. Niet alleen op Europees maar ook op wereldniveau. Met de Wien-Holland-Express arriveerde gisteren een vermoeide en vooral nog steeds verbijsterde Nederlandse equipe in Amsterdam. Vermoeid door een treinreis van ruim dertig uur, die de aanvankelijke uitbundigheid langzaam had ondermijnd.

Advertentie

2 gedachten over “In de planning: Twee basketball boeken

 1. Fred,

  Ik zag dat je een boek schrijft over vrouwenbasketbal in de jaren 60, 70 en 80

  Mijn tante, Gerda Schouten en mijn moeder Ria de Roos – Schouten hebben een grote rol gespeeld in die tijd met veel landstitels, europacup ervaringen en interlands. Mijn tante is recent overleden maar mijn moeder weet echt alles nog uit die tijd.

  Als je interesse hebt kan ik je met haar en via haar met andere dames van Blue Stars / Gerard de Lange in contact brengen.

  Als je voor je andere boek over de mannenkant nog informatie zoekt kan ik je ook in contact brengen met mijn schoonvader Karel Pastor.

  Mvg,

  Erik de Roos

  Op do 29 apr. 2021 12:37 schreef Fred Roggen’s basketball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s