Basketball uit speeltuin sfeer

Eigenlijk een vervolg op het vorig verhaal, deze komt uit 1971 waarin Jan Janbroers verteld over zijn opvattingen over het Nederlandse basketball uit die tijd. Eigenlijk zijn er nog steeds raakvlakken met de huidige tijd.

Toen Jan Janbroers in 1965 na een periode van zes jaar als bondscoach koos voor Flamingo’s stond hem één doel voor ogen: het clubbasketball uit de speeltuinsfeer halen. Janbroers (43), die met zijn opvattingen over topsport in de wat bekrompen Nederlandse basketbal gemeenschap, eenzaam vooraan liep, signaleerde een volkomen verstarde ontwikkeling van een in ons land nog jonge sport.

“Toen ik stopte met het Nederlandse team was dat hoofdzakelijk omdat er bij de clubs helemaal niets gebeurde. En dan hoef je op een wat hoger niveau ook niets te verwachten,” zegt hij.

Bevoegd

Jan Janbroers, farmaceutisch industriearts, is bevoegd tot oordelen. Hij stond aan de wieg van de Nederlandse Basketballbond (NBB, opgericht in 1947); zijn initiatief leidde tot het ontstaan van The Blue Stars, jarenlang een absolute competitietopper. Als coach van het nationale team maakte Janbroers de periode mee, dat Nederland pogingen deed contact te krijgen met de sterkeren. Wat nooit lukte. “Omdat”, zegt hij, “er een vorm van onverschilligheid bestond. Als Nederland van België verloor, werd er berustend gezegd: Ach, we winnen toch nooit van België.” Jan Janbroers heeft altijd gestreden tegen de mentaliteit, die het Nederlandse basketball slechts kwaad deed. Het basketball in de speeltuinsfeer. Van verenigingen die collectief “een avondje” verzorgden in een veilinghal.

Los

Eén van de verdiensten in het organisatorische vlak van Janbroers was, dat hij (samen met Rob de Wit, die later als tweede coach medeverantwoordelijk zou zijn voor de successen van Levi’s Flamingo’s) heeft doorgedreven om de clubs los te maken van de districtenorganisatie. Janbroers: “Het moest kunnen. Tenslotte verschenen er meer en meer sporthallen. En je kon alleen maar van het basketball in groentehallen afkomen als iedereen een eigen honk had.”

Met Levi’s Flamingo’s haalde coach Jan Janbroers het basketbal uit de speeltuinsfeer.

Volwassen

Jan Janbroers werkte met zijn Flamingo’s (sinds dit seizoen verzekerd van de extra sportieve steun van Levi’s vrijetijdskleding) meer en meer naar een beleid dat een volwassen aanpak van het basketball garandeerde.

De bewijzen werden reeds gedeponeerd. Levi’s Flamingo’s werd drie jaar geleden voor het eerst nationale kampioen. Afgelopen zaterdag werd Levi’s opnieuw gelauwerd als ’s lands sterkste na het beslissende duel tegen Rotterdam-Zuid. Met de sterkste ploeg, die Nederland ooit kende. Uiteraard heeft de sponsoring door Levi’s de Haarlemse vereniging een groot aantal faciliteiten verschaft. Hoewel Janbroers onmiddellijk relativeert: “Het is natuurlijk niet zo, dat zo’n sponsor maar op je komt afrollen. Er wordt bij ons achter de schermen hard gewerkt door een flink aantal mensen. De spelers profiteren ervan. Logisch. Ik vind namelijk dat topsport degenen, die het bedrijven, geen geld mag kosten. Bij ons is het nu zo, dat voor iedere speler alles wordt betaald. Tot en met de pilsjes na de wedstrijd.”

Professioneel

Bij Levi’s Flamingo’s heeft Janbroers zijn ideeën over topsport kunnen uitdragen. De Haarlemse club is de enige in de vaderlandse basketbal gemeenschap, die professioneel wordt geleid, ook al worden Fiat (vroeger Blue) Stars, Lions (Zandvoort) en Rotterdam-Zuid meegesleept door de initiatieven van Janbroers en de zijnen. Janbroers: “De anderen weten nu ook wel dat je niet maar wat kunt aanmodderen. De voorzitter van Fiat Stars zei laatst tegen me dat ze weleens gelachen hadden om onze verzorger en andere dingen, je ziet dat er soms nog over zaken, die in de topsport normaal zijn onbegrip bestaat. Zo’n verzorger moet er natuurlijk zijn. En hij moet nog betaald worden ook. Dat geeft zowel hem als spelers een professionele binding.”

In het proces van volwassen worden heeft Levi’s Flamingo’s niet alleen in de begeleidingssfeer een piek in Nederland bereikt. Ook in speltechnisch opzicht is de Haarlemse formatie een ware topploeg geworden. Janbroers: “Iedere sport kan pas gedijen als er een soort driehoeksverhouding bestaat tussen de spelers en de coach, de arbitrage en het publiek. Als ze elkaar vinden, krijgt je topsport.”

Boeien

Levi’s Flamingo’s werd Nederlands kampioen door het spelen van, zoals de Amerikanen het noemen “firehouse” basketbal. Een competitie lang werd gestreefd naar zo hoog mogelijke scores. Twaalf keer overschreden de Haarlemmers de indrukwekkende en klasse bepalende grens van honderd punten. Janbroers: “Je moet nu eenmaal een speelwijze bedenken die boeit. Basketball is een sport die het effect van spektakel moet hebben. Het tempo is bij wijze van spreken vijf keer opgevoerd. We maken het nu mee, dat erin amper een paar seconden een aanval wordt opgezet en afgerond. En dat is wat het publiek wil: “spektakel.”

Aanvoerder Frank Kales met de beker

Overmacht

Sinds Flamingo’s ook de naam Levi’s draagt, hebben de Amerikaanse spelers Bill More en Gerhard Schreur andere eredivisieploegen in competitieduels bijkans geruïneerd. De kans bestaat, dat de Amerikaanse overmacht in het Levi’s team remmend werkt op de ontwikkeling van Nederlandse spelers. Neem het voorbeeld van het ijshockey in ons land, dat te lang heeft geteerd op de inbreng van de Canadezen en daardoor het eigen aandeel te weinig heeft gestimuleerd.

Twee

Janbroers: “Dat gevaar zit erin, maar ik geloof, dat het bij ons niet gebeurt. Vooral omdat we in Nederland maximaal maar twee buitenlanders mogen opstellen. Je moet er natuurlijk in de eerste plaats naar werken dat je eigen talent kan floreren tussen de buitenlanders. Een bewijs: toen we afgelopen zaterdag tegen RZ kampioen werden, waren de Amerikanen niet fit. Die zaten aan de kant, toen de wedstrijd werd beslist.”

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s