Een klein stukje uit “Basketball in de jaren zestig”.

Een klein stukje uit “Basketball in de jaren zestig”. Dit boek wordt eind september 2021 uitgebracht en behelst de periode vanaf de eerste landelijke competitie 1957-1958 waar men toen in twee hoofdklassen speelden, om dan in het seizoen 1960-1961 de eredivisie te introduceren. Dit boek loopt tot en met het seizoen 1968-1969. Ook de jaren zeventig, tachtig en negentig zal ik op deze manier in boekvorm uit gaan geven. Hiermee probeer ik de historie van het Nederlandse basketball zo goed mogelijk in beeld te brengen. Hieronder een klein stukje uit het boek met een topscorerslijst.

Seizoen 1959-1960: “Het overgangsseizoen”

De strijd bij de heren in de hoofdklasse A en B belooft dit jaar zeer spectaculair te worden. Immers, de hoofdklasse, welke nu uit twee afdelingen van tien ploegen bestaat, zal worden gereduceerd tot één afdeling van twaalf teams. De eerste vijf van beide hoofdklassen krijgen een plaats in de nieuw te vormen eredivisie, aangevuld met winnaars van de beslissingswedstrijden tussen de nummers zes en zeven uit de hoofdklasse A en B. Na deze versterkte degradatie, welke het spelpeil niet anders dan te goede kan komen, zal de NBB een nationale competitie formeren, welke zal komen te bestaan uit een eredivisie van twaalf teams en twee eerste klasse met elk tien ploegen.

Het seizoen:

DED opende het seizoen 1959-1960 zeer sterk en worden dan ook met The Wolves gezien als de belangrijkste uitdagers voor de regerende kampioen The Blue Stars. Vooral onder leiding van een weergaloos spelende Ton Boot die het seizoen opende met respectievelijk 40 en 53 punten. DED kreeg later wel een minder prettig bericht, daar international Ton Boot in februari zijn militaire dienstplicht moest vervullen. Dit betekende een fikse aderlating voor De Eerste Drie.

Het eerste topduel in de hoofdklasse A tussen The Blue Stars en The Wolves – voor 1.500 toeschouwers – eindigde in een 71-76 overwinning voor The Wolves, na een 37-41 ruststand. Vooral center Maarten Sleeswijk (29pts) was een plaaggeest voor de “sterren”.

Mede dankzij twee gevluchte Hongaren (Horvath en Körmendi) die bij tijden subliem basketball lieten zien, aangevuld met Jan Bruin, Valstar en Joubert wist het Delftse Punch de Amsterdamse topteams vaak het vuur aan de schenen te leggen.

Eind oktober kwam er een bericht dat center Maarten Sleeswijk toch bij The Wolves kon blijven spelen. Deze speler – geboren in Argentinië – en die voordien in Argentinië, Frankrijk en Amerika basketball speelde, zal door zijn werkgever niet naar Spanje worden gestuurd, maar in Nederland te werk blijven gesteld. Daardoor behielden The Wolves hun kampioenschap aspiraties.

Dit was ook het seizoen dat het Nederlandse basketball door drie negentien jarigen, te weten Ton Boot, Kees Smit en Rob Sterker, een nieuwe weg gingen in slaan. Tot zover dit seizoen overzichtje …………….

Meeste punten in een wedstrijd:

1. Kees Smit (DED) 62 punten

2. Ton Boot (DED) 53 punten

3. Rob Sterker (Landlust) 45 punten

Topscorers seizoen 1959-1960:

Ton BootDED1543529.2
Rob SterkerLandlust1229024.2
Rinus de JongArrows1125022.7
Kees SmitDED1327621.2
Maarten SleeswijkThe Wolves1735220.7
Simon SchagenUS1223619.7
Rudi WelterThe Wolves1223519.6
Jan DriehuisBlue Stars1526317.5
Gunter van DijkThe Wolves1221017.5
Jos PelkUS1118817.1

Naast de competitie zullen ook, zoals onderstaande bericht, meegenomen worden in het seizoensoverzicht.

Basketball wordt duur – dieven slaan steeds toe.

In november 1959 kwam dit bericht naar voren, basketball wordt in Amsterdam een onbetaalbare sport.

De Apollohal is namelijk een soort roof zaal geworden. Geld en kostbaarheden verdwijnen aan de lopende band uit de zakken van degenen, die er hun sport beoefenen. “Ja, het is verschrikkelijk. Maar ik sta werkelijk machteloos”, vertelde zaalchef Van der Linden. Dc vader van Ruud Kramer (van Thor) vertelde deze week, dat zijn zoon half naakt was thuisgekomen. Vooral de diefstal van een nieuw suède jack riep Kramer Senior’s verbolgenheid op. “Het is al lange tijd zo, dat er herhaaldelijk dingen verdwijnen. Er zijn er, die in hun oudste kleding en zelfs in overalls met daaronder hun sporttenue naar de Apollohal komen, om alle risico’s uit te sluiten. Spelers van Thor stoppen hun overhemden enz. in plastic zakken, die ze meenemen naar het veld”, aldus de heer Kramer.

Aan hem ook heeft zaalchef Van der Linden het verhaal gedaan, dat laatst de toiletten waren verstopt, omdat er zoveel (leeggeroofde) portemonnees en portefeuilles in waren gegooid. In de ene kleedruimte, die voor de heren beschikbaar is, moeten soms zes spelers met een haak doen. “Toezicht is moeilijk te houden”. De enige oplossing zou zijn er een politieagent neer te zetten, vertelden spelers over de situatie. Ik zou zeggen: laat dan de heilige Hermandad — als het inderdaad niet anders kan — maar aanrukken. En voor iedere gauwdief die gesnapt wordt: tenminste een jaar cel. Dan is het kwaad zo voorbij.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s