Met kop en schouders boven iedereen uit.

Kwam dit leuk stukje tegen in mijn zoektocht door het verleden van het Nederlandse basketball.

Jeanne Knoop: titels bij korf- en basketbal. Heel Europa al afgereisd

Jeanne Knoop: – Sjaantje voor vrienden – heeft dit jaar (1963) iets heel bijzonders meegemaakt. De vrolijke, blonde en rijzige sportster mocht het beleven dat zowel de korfbalvereniging Westerkwartier als het basketbalteam van de Blue Stars, waarvan zij beide deel uitmaakt, het kampioenschap van Nederland veroverde. Voorwaar een vreugdevol seizoen voor de 20-jarige modinette en een waardige beloning voor de jaar-in jaar-uit stug volgehouden training. Met haar 1.84 meter steekt Jeanne Knoop meestal met kop en schouders boven haar tegenstandsters uit. „Natuurlijk heb ik bij allebei de sporten die ik beoefen wel gemak van mijn lengte,” vertelt zij, „maar aan de andere kant krijg ik ook de schuld van iedere botsing waarbij ik betrokken ben.” „En dat eigenlijk alleen omdat de tegenstandsters minder stevig op de benen staan en op de grond liggend zich afvragen waar ze nu eigenlijk tegenaan zijn gelopen.”

ONPRETTIG


Buiten de trainingsuren blijft er ook nog wel tijd over voor typisch vrouwelijke bezigheden, zoals het lezen van modebladen.

Het is heus niet prettig om altijd te moeten horen dat ik een onsportief gebruik van mijn lichaamskracht zou maken, en dat nog vaak door mensen die beter zouden moeten weten,” valt zij plotseling fel uit. Maar lang kwaad blijven kan Jeanne niet. Het volgend ogenblik toont ze trots en lachend haar fotoalbum met kiekjes uit de landen en steden waar zij met het Nederlands team en „Blue Stars” geweest is. Met volle teugen heeft ze genoten van de schoonheid van Scandinavië, vol belangstelling het leven in Bulgarije, Polen, Tsjechoslowakije, Frankrijk en België gadegeslagen. „Zonder mijn sport en mijn vereniging had ik dat allemaal nooit gezien,” zegt ze, „en dat is één van de redenen waarom ik alles zal doen om zo lang en zo goed mogelijk in conditie te blijven.”

KRITIEK

Drie jaar geleden ondervond de verkiezing van Jeanne in het Nederlands basketbalteam nogal wat kritiek. Maar in de daaropvolgende periode heeft zij die keuze ten volle gerechtvaardigd door met stugge training- en grote wilskracht uit te groeien tot een der beste pivots van West-Europa. Haar liefste wens van het ogenblik? „Met de „Blue Stars” meespelen in de competitie om de Europa Cup, waarin we zeker geen slecht figuur zullen slaan. Maar”, klinkt het, „als het geld er maar voor komt. Hopelijk wordt voor dit probleem een oplossing gevonden”

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s