Perfectionist Ton Boot heeft toch nog te leren

Kwam in mijn zoektocht over het basketball in de jaren zestig nog een leuk stukje tegen over en met de toen 24-jarige Ton Boot, die door de toenmalige bondscoach Jan Janbroers weer in genade was aangenomen.

Enfant terrible van The Wolves terug in Oranje

Ton Boot, de schotvaardigste vaderlandse basketballer, is door bondscoach Jan Janbroers weer in genade aangenomen. Voor Boot, die ondanks zijn 24 jaren al 42 wedstrijden in het oranje speelde, zijn de toegangswegen tot het Nederlandse team weer geopend. De Amsterdammer is hier gelukkig mee, want basketbal is zijn grootste hobby. Dagelijks – reeds jarenlang – traint hij daarvoor. Individueel minstens een uur per dag in de Oude RAI en daarenboven komt dan nog de clubtraining met zijn vereniging, de nationale kampioensploeg The Wolves.

Altijd pijnlijke verrassingen

Ton Boot

Is Boot voor zijn vereniging van onschatbare waarde, vooral ook omdat hij zowel defensief als aanvallend een perfectionist is, in het Nederlandse team zijn de grote kwaliteiten toch maar weinig tot uitdrukking gekomen. Dit was dan steeds een pijnlijke verrassing, niet alleen voor zijn coach, maar ook voor de toeschouwers die in zijn prestaties geloven. Ton Boot, het enfant terrible, heeft in zijn basketballoopbaan steeds de ogen op zich gericht gezien. Zeven jaar terug reeds, toen hij al met de grillen van een vedette rondliep, spande hij zich in, speelde subliem, maar als hij door een in zijn ogen onrechtvaardige beslissing van de scheidsrechter getroffen werd, was met Boot „de boot aan”. Dan kon hij zijn beheersing verliezen, woest stampen en gebaren, ja zelfs huilend weg rennen naar de kleedkamer; zijn ploegmakkers verslagen achterlatende.

Gerijpt

Maar in de loop der jaren is Ton Boot meer gerijpt en emotionele reacties blijven uit. Helaas echter, datgene wat Boot – evenals zijn stadgenoot Ger Kok, die momenteel in België triomfen viert – tot een internationaal gevierd speler had kunnen maken, is niet gekomen. Het mankeert hem binnen de lijnen op de beslissende momenten aan de nodige durf en bravour! Eigenschappen, die hem in het dagelijkse leven echt niet ontberen. Zijn schot, snelheid en conditie, alsmede technische balbehandeling laten nauwelijks te wensen over. En bovendien, Boot beschikt over een mentaliteit te kunnen vechten voor de zege. Als wij met – de 24-jarige Amsterdammer de kalender terugzetten en zijn jaren overzien, komen wij tot de conclusie, dat hij niet alleen voor anderen, maar vooral ook voor zichzelf moeilijk is. Hij, de perfectionist die zo graag traint, wil ook van zijn medespelers, graag zien wat hij presteert. En dat valt uiteraard nog wel eens tegen.

Daarom ook hebben de wedstrijden met het Nederlandse team Boot niet datgene gebracht, wat hij er zelf van verwachtte. “Meer nog misschien dan menig ander concentreerde ik mij ver vooraf op deze ontmoetingen. Deze druk ging te zwaar wegen en als het eenmaal zo ver was, kon ik mij niet meer ontplooien. Ik reageerde dan verkeerd af en ging over de scheef”, aldus de nu deemoedige Boot. Maar Boot, die bijna een jaar geleden na een reis naar Polen buiten het Nederlands team werd gezet, zegt zich te verheugen op zijn rentree: “Niet alleen, dat ik het een eer vind in het Nederlandse team te spelen, ook de theoretische kennis van coach Janbroers en zijn training trekken mij aan.” Dit laatste mag overigens geen verwondering wekken, want voor Boot is het momenteel zaak om zoveel mogelijk kennis te vergaren. Na universiteit en HTS vond Boot zijn doel in de Academie voor Lichamelijke Opvoeding, welke hij nu als “derde klasser” in 1966 beslist goed wil besluiten.

Positief

Als de kracht van het Nederlandse basketbal ter sprake komt, reageert Boot in positieve zin. “Het is echter zo jammer, dat wij het niet in daden tot uitdrukking brengen. De eerste overwinning op België bijvoorbeeld. De kloof echter is kleiner geworden en daarom ook is het zo te betreuren, dat door allerlei oorzaken de Oranjeploeg vrijwel nooit in zijn sterkste formatie kan spelen. Het internationale basketbal kent vele toernooien, hetgeen uiteraard bovendien veel voorbereiding vraagt. Dat werk en studie veel spelers niet regelmatig in staat stellen zich voor het Nederlandse team en training beschikbaar te stellen, is uiterst spijtig”.

Kans

Ton Boot is nog jong. Wat hij zeven jaar geleden nauwelijks wilde geloven, dat hij nog veel te leren heeft, beseft hij nu. De crack van landskampioen The Wolves, dat over enkele dagen ongetwijfeld de nationale titel prolongeert, krijgt opnieuw zijn verdiende kans. Als hij zijn reeds verworven technische kwaliteiten weet te paren aan durf en bravour, en daarnaast beseft dat zelfvertrouwen een schone deugd is, kan het niet anders of er komt een nieuwe, complete Ton Boot in het keurcorps van bondscoach Jan Janbroers.

Advertentie

2 gedachten over “Perfectionist Ton Boot heeft toch nog te leren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s