Bob Woudstra: basketbal, postzegels en paarden…

Kwam in mijn zoektocht over de zestiger jaren een stukje tegen over Bob Woudstra uit 1963. Bob Woudstra werd als basketball speler vijf keer kampioen van Nederland met The Wolves, SVE en Blue Stars. Met die laatste ploeg werd hij samen met Ajax in 1970 gehuldigd als Nederlandse kampioenen. Als scheidsrechter floot hij op EK’S, Europa cup’s en wedstrijden op het pré-Olympisch toernooi in 1984.  

Wil nu zelf in de sulky         

Basketballer bij The Wolyes in Amsterdam en …. eigenaar van een renpaard. Deze twee nogal uiteenlopende zaken raken de vroegere voetballer en cricketter bij AFC-ACC, de 23-jarige Bob Woudstra. Een knaap die, wat men noemt, van alle markten thuis is, die van zijn hobby in betrekkelijk korte tijd een succesvol beroep (postzegelhandelaar) maakte en die in zijn vak zoveel kon overhouden, dat hij zich een renpaard kon aanschaffen. Bob Woudstra heeft mij met glinsterende ogen van zijn trotse bezit verteld. Van jong af aan al was hij gek op alles wat met paarden te maken had, en die tweede hobby naast het naarstig bijeengaren van postzegels heeft hij nu ook in de professionele richting kunnen buigen. Zijn tweejarige hengst C. Alkestis van E doet het uitstekend. „Geen wonder”, zegt Bob Woudstra mij, „want mijn draver stamt af van Zalkestis van E en Alkestis van E, dieren die al verscheidene jaren tot de betere paarden behoren.”

Trainen

Bob Woudstra met C. Alkestis

In de stal Van Leeuwen in het Hilversumse Sportpark is Woudstra’s viervoeter ondergebracht. De jonge Amsterdammer is daar – uiteraard – vaak te vinden, en hij heeft nu weer een ander verlangen: in de sulky te zitten. Niet achter zijn eigen C. Alkestis, maar achter een ander paard. “Ik heb al verscheidene malen getraind. Volgend jaar hoop ik als amateur in een race mijn debuut te maken”, vertelde hij me. „Ik moet eerst echter nog veel meer oefenen, want het werk in de sulky is moeilijk, heel moeilijk.” Bob Woudstra voelt zich gelukkig. Ik kan het me voorstellen. Twee hobby’s: postzegels en paarden. En als die zaken je dan nog flink wat geld opleveren …

Note: Met C. Alkestis won hij in 1964 12.500 gulden tijdens de Derby op Duindigt. Later verkocht hij dat paard aan een fokkerij voor 135.000 gulden. Hij fokte verder met paarden en de belangrijkste paarden die dit opleverden waren UFO Hermes en Woody Hanover.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s