De geruisloze afgang van een titelhouder

Zonder al te veel opzien te baren verdween één van de basketbalclubs van Nederland, het Amsterdamse Herly. De door ex-leerlingen van het Hervormd Lyceum uit Amsterdam West in 1947 opgerichte vereniging, bestaat nu alleen nog uit enkele jeugdteams. De heren en vrouwen teams werden voor het begin van de huidige competitie opgeheven. Niet uit zalennood, maar eenvoudig omdat er geen eerste team meer gevormd kon worden.

Het is bijna onmogelijk, dat een club die in 1966 de nationale titel wint, zo maar een paar jaar later verdwijnt, immers Herlv kwam volop in de schijnwerpers te staan. En dat betekende, dat er voor de spelers, na de Europa Cupduels, vanuit België aanbiedingen kwamen waar meer te verdienen was met het basketballen. En dus vertrokken Karel Pastor en Karel Vrolijk naar België. En toen later Wim Franke werd geschorst door de Basketballbond, was de kern van wat eens een topteam was verdwenen. Herly zakte weg. Een aantal jaren verliep het gevecht tegen het degradatiespook succesvol voor de Amsterdammers, maar een jaar later moesten ze toch het onderspit delven. Herly verdween naar de landelijke 1e klasse. Van daaruit moest opnieuw worden gebouwd voor een nieuwe aanval om in de eredivisie te geraken. De aanval leek aan het einde van de competitie een succes te worden, maar het beslissende duel verloor Herly en miste daardoor de kans om zich met FAC en Donar te mogen meten in een strijd om twee plaatsen in de eredivisie.

Want in de dagen die aan de wedstrijd voorafgingen, was het al crisis in het bestuur. Cor Onrust, de man die vier jaar de damesselectie van Amsterdammers trainde, naast zijn werk als voorzitter van het district Amsterdam van de Nederlandse Basketball bond vertelde hierover in dagblad “het Parool”: “De crisis tekende zich al af in de eerste maanden van dit jaar. Rob de Wit, de man die het team dat in 1966 kampioen werd coachte, is toen naar een vergadering geweest van de basketball vereniging, waarop gesproken werd over het aantrekken van sponsors voor de vereniging. De Wit was naar de vergadering gegaan, omdat voorzitter Gerard Glijsteen op dat moment niet kon. De Wit was ook de man die ons aan een sponsor zou kunnen helpen. Op de vergadering werd Rob de Wit met verbazing begroet, omdat hij in niets meer van doen had met Herly. Volgens Gerard Glijsteen was De Wit er alleen maar als toehoorder. Een aantal leden van het bestuur wilde dat niet geloven en vertrokken. Zij zagen de Utrecht-gang van De Wit als een actie buiten het bestuur om. Onrust weer: ‘Via Rob de Wit zou er eigenlijk een poging gedaan worden om aan topspelers te komen. Immers, een sponsor zou geld betekenen. Het is dan heel begrijpelijk, dat de spelerskern van dat moment dacht, als er nieuwe spelers komen dan is het met ons gedaan. En dus wilden de spelers uit het eerste team weg. Voor een groot deel gingen ze naar DED. Ik geloof echter, dat het ook was, omdat er op dat moment onvoldoende overwicht op de spelers was. Er was onenigheid over de trainersopvolging. Er is toen gezegd, dat er eigenlijk een poging werd gedaan, om profbasketbal van de grond te krijgen. Ik geloof er niet zo in. Volgens mij heeft profbasketbal geen toekomst.

Eén van de eerste grote aderlatingen die Herly leed was het vertrek van Wim Franke. Hij wilde de vereniging verlaten, na een aantrekkelijk Belgisch aanbod, maar werd door de NBB geschorst, wegens het in diskrediet brengen van de basketbalsport. Wim Franke over de snelle aftakeling van Herly in dagblad “het Parool”: ‘Ik geloof niet dat je direct kunt zeggen, dat het allemaal begonnen is met het kampioenschap. Indirect natuurlijk wel, omdat we in de schijnwerpers kwamen te staan. Voor mij is alles gekomen door de zwakke leiding van het bestuur. Toen Rob de Wit halverwege het seizoen in 1967 vertrok, was er geen opvolger voor hem. Ik vond en vind De Wit nog steeds de beste trainer. Misschien dat als De Wit was gebleven, er ook een aantal spelers was gebleven, maar mannen als Pastor en ook Vrolijk waren toch wel naar België gegaan. En over de poging die verleden jaar opgezet was, om in ieder geval spelers naar Herly te halen, door het aantrekken van een sponsor waardoor de betalingsmogelijkheden verruimd werden, zegt Franke: ‘Och, dat bedrag was niet zo groot. Het maakt het alleen aantrekkelijker om voor zo’n club te gaan spelen. Een profclub kan volgens mij niet, daarvoor is de belangstelling voor basketbal ook niet groot genoeg.

Met het verdwijnen van het eerste team na die affaire, bleek ook dat Herly al lang geen binding meer had met het Hervormd Lyceum, en dus onvoldoende achterland had. Omdat er vanuit Amsterdam-Noord geen nieuwe impulsen in de vereniging kwamen, zakte Herly ondanks de promotiekansen en daarmee de kansen op een langer bestaan omdat een sponsor aangetrokken zou kunnen worden, organisatorisch verder weg. De laatste kans voor de Amsterdammers was een fusie met DED. Die fusie kwam er ook, maar te laat. Voor 1 juli moest de fusie rond zijn en aan de basketballbond opgegeven zijn. Nu gebeurde dat pas tegen het einde van augustus. De bond kon dat niet meer accepteren, en dus verdween Herly helemaal. De basketballbond kende geen medelijden met Herly. Aan het begin van de nieuwe competitie stond de vereniging – die niet eens meer over een heren- en damesteam beschikte – gewoon weer in de competitie opgenomen. Herly kon niet spelen en dus kreeg de “vereniging” van de NBB nog een boete van 500 gulden.

Advertentie

4 gedachten over “De geruisloze afgang van een titelhouder

  1. Herly en Agon fuseerden met Racing Amsterdam(ik was voorzitter van Agon) en werd Racing Agon. Enige oud Herlyspelers richtten EBOH (Excusieve Basketballclub voor Oud Herly spelers). Na 3 jaar werd de naam Herly hersteld en werd nog jaren in de veteranen competitie van de NBB gespeeld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s