Kevin van Wijk combineert Basketball met zijn Culinaire passie

Kevin Van Wijk is de aanvoerder van de Ourense Basketball Club, waarmee hij uitkomt in de LEB Oro en speelt al zeven jaar in Spanje. Vorig seizoen haalde hij als power-forward gemiddeld 6,5 punten en 3,8 rebounds in iets meer dan 23 minuten per wedstrijd. Zijn veelzijdige stijl en verdedigingstechniek op het veld, gecombineerd met zijn minzame en hechte karakter, hebben hem tot aanvoerder van de COB gemaakt. “Help en motiveer,” zegt hij. Maar Kevin heeft nog een extra eigenschap die hij met al zijn collega’s deelt: zijn liefde voor bakken. “Het ontspant me, vooral na een stressvolle dag. En ik kook graag taarten voor het team, er is altijd een goed excuus om er één mee te nemen,” geeft hij toe.

Kevin begon te basketballen in Nederland, in de voetsporen van zijn vader, Henk Van Wijk, ook een professionele basketbalspeler. Op 17-jarige leeftijd vertrok hij naar Gran Canaria. Hij werd uitgenodigd om met het Canarische team deel te nemen aan het kampioenschap van Spanje, waar hij beste rebounder was van het toernooi. Daarna ontwikkelde hij zich verder bij het prestigieuze Canary Basketball Academy, vanwaar hij de sprong maakte naar de NCAA en ging basketballen aan de Universiteit van Valparaiso. Bij de Crusaders behaalde hij gemiddeld 14,1 punten en 5,2 rebounds in zijn laatste jaar, en werd opgenomen in het All-Horizon League team. “Dit is waar ik begon met koken als ik thuis was. In de Verenigde Staten had ik een voorliefde voor cakes.”

De Nederlander is een verstokte banketbakker die zijn culinaire passie ontdekte tijdens zijn studententijd in de Verenigde Staten, al ontstonden zijn eerste contacten met de keuken al veel eerder. “Toen ik een kind was, keek ik graag toe hoe mijn moeder kookte. Ze legde me elke stap uit die ze zette en liet me haar helpen met de desserts,” herinnert hij zich. “Terug in de VS besloot ik te leren hoe ik mijn eigen eten kon maken, want wat ze in restaurants en cafés serveerden, was vreselijk”, voegt hij eraan toe. “Mijn liefde voor bakken ging van minder naar meer. Ik ben dol op het uitproberen, experimenteren en mixen van klassieke dessertrecepten met nieuwe ingrediënten. Dat fascineert me, ”legt hij uit.

Toen ik professional basketballer werd, keerde ik terug naar Spanje om bij Oviedo in de Spaanse LEB Oro te spelen. Het koken verdween naar de achtergrond, omdat ik nooit precies wist bij welk team ik terecht zou komen. Kevin speelde de afgelopen zeven seizoen bij Oviedo (2x), Breogan, Melilla, Huesca en de afgelopen twee seizoen bij COB Ourense.

De geboorte van zijn eerste kind zorgde ervoor dat hij de weg naar de keuken terugvond. “Maak een monstercake, je bakt koekjes voor hem, en het was zo goed dat hij veel complimenten kreeg, iedereen zei dat dit het lekkerste was dat ze in hun leven geproefd hadden.”

De mensen om hem heen getuigen hiervan. Zijn medespelers bij COB, zijn vrouw Nikki Van Wijk en hun driejarige zoon Isaiah zijn proefkonijnen geworden die in de wolken zijn met hun positie. “Ze geven me opdrachten en dus blijf ik verbeteren. Mijn familie houdt van snoep en mijn collega’s hebben altijd goede woorden voor de taarten die ik ze breng,” zegt hij. Citroen, banaan, brownies, cheesecakes of cakescakes met chocoladecrème zijn enkele van de must-haves op Kevin’s verjaardagen en op feesten. De grote ster van zijn zoete creaties is zijn chocoladetaart: “Ze vragen hier veel om. Het bestaat uit twee dunne brownies met in het midden een dikke laag cacaocrème. Ik ben er jaren geleden mee begonnen en verbeter het nog steeds.” Zoals ze zeggen, deze cake is zo lekker dat ze hem zelfs uitdagen om hem te maken. “In het voorseizoen, tijdens een vrije worp training waarin we 10 op een rij moesten scoren, daagden ze me uit, ik had er 6 dus ik moest een chocolade desserttaart mee brengen,” zegt Kevin lachend.

Als een goede atleet houdt de COB-aanvoerder rekening met het voedsel dat hij gebruikt bij het bakken van taarten. “Het is waar dat ik het maken van snoep veel leuker vind dan het op te eten. Hoewel veel van hen suiker bevatten, is het waar dat ik probeer andere soorten zoetstoffen, fruit en andere uitgebalanceerde ingrediënten toe te voegen. Zijn grote truc om dit evenwicht te bereiken zonder aan smaak in te boeten, is sappigheid: “Een biscuitgebak moet altijd lekker zijn en dat lukt als hij niet droog is. Ik heb verschillende geheimen om het te bereiken.”

Na zijn trainingen besteedt hij vele uren aan het lezen van nieuwe recepten op internet om ze in de praktijk te brengen. Hij heeft het al aangedurfd met een knapperige Galicische Monstertaart. Hij zegt dat het krijgen van een goed worteldessert taart zijn volgende uitdaging is: “Ik wil dat het lekker smaakt en daarvoor moet ik het blijven proberen.” En hij sluit niet uit dat hij het basketball aan gaat vullen met een professioneel manier van bakken in de keuken. “Ik zou heel graag restaurants of cafés kunnen bevoorraden, vrij en permanent”, geeft hij toe. Zoete ambitie.

Tot de specialiteiten behoren verder een cenouria-cake, een andere met chocolade, en maakt hij graag cocos-, citroen- of bananenkoekjes. Ik probeer iets te vinden die niet bij de Galicische banketbakkers te vinden is. “Het zou niet logisch zijn om een amendoa-cake te maken die hier typisch is. Ik ben op zoek naar iets dat verrast ”.

Dus het was, dankzij mond-op-mondreclame, hoe je een beslissing kon nemen om het serieuzer te nemen. Ik begon bestellingen te ontvangen en verkoop ze tegen een betaalbare prijs, met het idee dat iedereen mijn vaardigheden kon proeven. Ik voeg ingrediënten toe of verwijder ze om het perfecte recept te krijgen. Hij verzekert dat hij geen interesse heeft in programma’s als ‘Masterchef’, maar volgt dan liever lezingen.

Zolang hij plezier erin houdt en het compatibel is met het basketbal, zegt hij, ga ik hier lekker mee door. Anderen schilderen, lezen. Het is iets dat ik leuk vind en waar ik me mee kan ontspannen na het basketballen. Als ik naar huis ga, is dat een manier om de verbinding met mijn werk als basketballer te verbreken.”

Als hij op een gegeven moment stopt met het basketballen, sluit Van Wijk niet uit dat hij misschien kan leven van zijn banketbakkerskunsten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s