Zelfs vandaag de dag, leeft Washington met mooie herinneringen

Wilson Washington, nu met pensioen, staarde uit het raam en dacht na over zijn leven. Toen hij weer sprak, scheen het zonlicht in zijn glinsterende donkere ogen.

Wat je moet doorstaan, is een eindeloze lijst met vragen ”, zei de man die wordt beschouwd als de meest getalenteerde basketbalspeler van Old Dominion ooit. “Mis je het? Hoeveel mis je het?”

“Hoe kon je niet iets missen dat je deed sinds je puberteit? Ik mis de kameraadschap.

“Behalve de geboorte van mijn kinderen, is er niets belangrijker in mijn leven dan de herinneringen die ik heb aan Old Dominion en die jongens. Het is moeilijk om niet emotioneel te worden als je praat over de beste tijd in je leven.”

Vanuit Norfolk, Virginia’s Booker T. Washington High School, ging Washington eerst naar Maryland om te spelen voor coach Lefty Driesell. Hij verliet de school echter na slechts één wedstrijd. Hij stapte over naar Old Dominion (Division II), waar hij en het team veel succes boekten door het NCAA Division II nationale kampioenschap van 1975 te winnen. Washington werd uitgeroepen tot MVP van het toernooi.

Als senior leidde Washington de Monarchs naar een respectabel record van 25-4 in hun eerste NCAA Divisie I-seizoen. Hij behaalde gemiddeld 18 punten en 11,4 rebounds. Voor zijn driejarige ODU-carrière scoorde Washington 1.366 punten (16,9 per wedstrijd), en pakte 1.011 rebounds (12,5 per wedstrijd).

Na het einde van zijn universiteitscarrière werd Washington door de Philadelphia 76ers geselecteerd in de tweede ronde (25e keuze overall) van de NBA Draft van 1977. Hij speelde spaarzaam voor de Sixers, met een gemiddelde van 1,4 punten en 1,0 rebounds in slechts 2,7 minuten per wedstrijd. Na 14 wedstrijden werd hij geruild naar de New Jersey Nets, waar hij een grotere rol speelde. Hij keerde terug naar de Nets voor het seizoen 1978-1979, met een gemiddelde van 8,1 punten en 4,7 rebounds per wedstrijd.

Het is een leven dat sinds 1975 meer dan eens blootgelegd werd door publicaties in kranten en sportbladen, toen Washington, Old Dominion naar het nationale kampioenschap leidde in de NCAA Divisie II, met een record van 62-18 in twee jaar tijd. Vervolgens een niet uitgekomen periode van twee jaar in de NBA, waar hij werd achtervolgd door zijn drugsgebruik.

Hij vervolgde zijn pro-carrière bij Stella Azzurra Roma in Italië, vertrok daarna naar Nederland en speelde daar bij Amstelveen en Parker Leiden, waar zijn drugsgebruik gewoon doorging en het uiteindelijk leidde tot zijn arrestatie in Norfolk in 1983 wegens het bezit van marihuana. Later kwam hij in de problemen wegens schendingen van zijn voorwaardelijke vrijlating.

De problemen, de rusteloosheid, zijn passie voor het leven associëren velen met Washington. Maar Washington, de zoon van een baptistenprediker, heeft het vandaag over een milder leven.

“Ik ben nu blij met mezelf ”, vertelde Washington. “Ik heb het als prof niet helemaal gehaald zoals ik wilde, maar ik ben blij. Ik denk niet dat de wereld me een schuld schuldig is. ”

In een recent interview verwees Washington, die naar de Booker T. Washington High School ging, vaak naar wat een schuld lijkt te zijn die hij nog steeds verschuldigd is aan de fans en teamgenoten die hem thuis verwelkomden na zijn afgebroken verblijf aan de Universiteit van Maryland. Hij stapte over na een semester, toen hij niet de steun en het gevoel van vertrouwen vond waar hij naar op zoek was, zegt hij.

Zijn zoektocht naar vrienden, die negatieve invloeden bleken te hebben, en het feit dat hij niet snel genoeg het zakelijke karakter van de NBA inzag, versnelden zijn vertrek bij de New Jersey Nets in 1979, zegt Washington. Hij was een tweede ronde draft pick van de Philadelphia 76ers in 1977, maar werd dat seizoen verhandeld naar New Jersey.

Tegen die tijd had hij zich aangesloten bij ‘de verkeerde mensen’, vertelde hij. Toch heeft, wat hij ooit recreatief drugsgebruik noemde dat dateerde uit zijn studententijd, nooit zijn prestaties belemmerd, zegt Washington. En hij beweerde dat niemand van de New Jersey Nets hem ooit met de kwestie had geconfronteerd of het als reden voor zijn vertrek noemde.

Hij vloog naar Europa, maar ontwikkelde zich nooit tot de ster die bij zijn potentieel paste.

“Het enige dat ik voor Wilson wens, is dat hij harder had gewerkt om een ​​betere basketbalspeler te worden ”, verteld Jeff Fuhrmann me, Wilson had meer talent dan wie dan ook.

“Ik ben verdrietig voor hem omdat hij net zo bekwaam en talent had als enkele van de beste NBA-spelers. Ik herinner me dat ik tegen hem zei: ‘Hé, Wilson, zou je willen werken aan je jumpshot van 4,5 meter? Hij was eigenlijk zo getalenteerd dat hij niet zo hard aan zijn spel hoefde te werken. ”

Na een groot aantal jaren in het bedrijfsleven gewerkt te hebben, besloot Washington in 2011 de uitnodiging om assistent-coach te worden bij Norfolk university aan te nemen. Hij had een grote inbreng in het behalen van de MEAC-conference titel in 2012.

Washington is het enige lid van het ’74 –75-team zonder een diploma van ODU. Gescheiden, met twee kinderen, zegt Washington dat hij nog steeds van het spel houdt, maar zelden meer in de gym of op de ‘playgrounds’ te vinden is. De geest van plezier die er vroeger heerste, is volgens hem overweldigd door een hardere stemming en soms zelfs geweld, waardoor hij hierdoor terugdeinst.

Ze zeggen tenslotte dat er niets is waar Washington ooit van hield, dan een beetje plezier en veel vriendschappen.

“Mijn vader zei altijd tegen me, dat ik voor mijn vrienden moest zorgen, want in dit leven heb je nooit meer dan een handvol ”, zegt Washington met een glimlach. “Gelukkig heb ik een klein groepje om me heen.”

Washington werd in 2010 opgenomen in de Hampton Roads African American Sports Hall of Fame.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s