Hugo Harrewijn, zeldzaam nederig en mooi persoon

Laatst vond hij een foto die lang geleden in Rotterdam was gemaakt. Op de foto is hij samen met zijn broer Ruud te zien. ‘Het maakt niet uit hoe intens je kijkt, maar ik weet niet wie wie is. Wij zijn tweelingen. “Van daaruit te bedenken dat het voor mij, het niet Hugo maar zijn broer is, er is alleen een vreemde gelijkenis …” dat zou heel goed kunnen zijn “, lacht de voormalige Zwitserse coach die enkele anekdotes over zijn jeugd met Ruud deelt. ‘Ja, we hebben in onze jeugd wel wat uitgehaald, maar onze karakters zijn verschillend; Ruud maakt zich meer zorgen, ik ben nogal nonchalant.”

Zijn moeder – en die van Ruud natuurlijk – is Française en hun vader is Nederlander. “Hij was kapitein op de Rijn, toen hij mijn moeder ontmoette in Straatsburg. Toen hij met pensioen ging, bouwde hij een plezierboot: 15 m lang en 3 m breed. We staken de kanalen over, zeilden, het was een fantastische tijd. We hebben maar zes maanden genoten van deze mooie momenten. Alles stopte toen mijn vader stierf.”

De blauwe ogen van een zeeman, het haar goed geknipt, Hugo Harrewijn oogt nog steeds in vorm, dit mede dankzij de sport die hij altijd beoefende. “Ik speel nu golf, ik heb een handicap van 13,2.” Van 1981 tot 1995 had hij de leiding over een internaat van het Instituut “La Gruyère”, een internationale school. In het bijzonder heeft hij vakantielessen, skikampen georganiseerd; hij leidde ook jonge supervisors op. “Ik was een sport- en leraar Duits.”

Van 1997 tot 2012 droeg Hugo Harrewijn zijn vaardigheden over aan het Collège du Léman in Versoix (een andere grote internationale school die 1.850 studenten verwelkomt), als kostschool manager. “Ik zorgde ervoor dat de discipline werd gerespecteerd, dat de kamers ordelijk en goed onderhouden waren. Ik was er voor elke maaltijd en zorgde ervoor dat alles soepel verliep. Zijn andere opdrachten: ouders verwelkomen en zorgen voor coördinatie tussen hen, leerkrachten en begeleiders. “Sporthoofdstuk, ik organiseerde het golftoernooi van alle privéscholen in Zwitserland en ook andere evenementen. Ik heb sportles gegeven aan studenten van 2010 tot 2012.”

In 1975 studeerde Hugo Harrewijn in Overveen aan het Stedelijk Sportinstituut af als sportleraar, tennis en basketball. Van avontuur tot avontuur, hij verrijkte zijn geest en het geleerde bracht hij vruchtbaar in de praktijk, hij stelde ze in dienst van een dankbare jeugd. Hugo Harrewijn is niet alleen van zeldzame nederigheid, maar hij is ook een mooi persoon.

Hugo Harrewijn en nu

Hugo Harrewijn woont in Marly en heeft een woning in Haarlem. “Deze stad ligt 7 meter onder zeeniveau. Ik ga er drie keer per jaar heen. Sinds zijn pensionering (jubileum, in het Spaans is het veel mooier, vooral lonender), begeleidt hij jonge gehandicapten. “Ze zijn tussen de 10 en 14 jaar oud” en ik begeleid ze van hun woonplaats naar gespecialiseerde instellingen. “Ik haal ze ’s ochtends op en breng ze ‘s avonds naar huis. Ik moest wel een speciaal rijbewijs halen.”

Van dit werk houdt Hugo Harrewijn. ‘Het heeft mijn leven veranderd. Wat een geluk hebben we dat we in een goede gezondheid verkeren; zelfs als deze reactie natuurlijk is, hebben we niet langer het recht om te klagen. Sindsdien heb ik veel dingen gezien. ” In deze instellingen zijn er kinderen die zelfs jonger zijn dan degenen met wie hij gedurende de dag een momentje doorbrengt. Het maakt hem van streek.

Hugo Harrewijn en basketball

Bondscoach van Zwitserland

 

“In Zwitserland vind ik dat we niet genoeg aan de fundamenten werken”, zegt Hugo Harrewijn. Hij wil vooral praten over passes, dribbelen, starts, schijnbewegingen. “Je moet al op heel jonge leeftijd aan deze fundamenten  beginnen te werken, zodat je ze op 18-jarige leeftijd onder de knie hebt. Naderhand wordt het niet vergeten. ” Hij heeft een 19-jarige zoon (Hugo), die een Zwitserse jeugd international is en nu al in de LNA speelt bij Fribourg.

Hugo Harrewijn vertelt over spelsystemen: “Ik vind ze tegenwoordig niet erg gevarieerd. De spelers mogen geen robots zijn. “Volgend seizoen verwelkomt de heren-LNA slechts 3 buitenlandse spelers per team. “Zelfs als de pool van Zwitserse spelers niet groot is, zullen ze speeltijd krijgen en dit is zeer gunstig voor hun persoonlijke ontwikkeling, hun vooruitgang, en voor het nationale team.” Heeft dit invloed op de kwaliteit van basketbal in Zwitserland? Hij denkt even na. “Het eerste seizoen, misschien, maar niet daarna, want de kwaliteit van de Zwitserse spelers is logischerwijs toegenomen. “En om toe te voegen:” De afgelopen twee of drie seizoenen waren de buitenlandse spelers, in grote meerderheid, niet persé beter dan de Zwitsers. Omdat er minder geld voor de clubs beschikbaar is, verklaart dit het.”

Hugo Harrewijn werd geboren op 3 juli 1948 in Straatsburg. Hij speelde voor Rotterdam Zuid van 1963 tot 1973, waarna hij verkaste naar het roemruchte Levi’s/Buitoni Flamingo’s, waar hij van 1973 tot 1977 speelde. In 1977 vertrok Hugo naar Frankrijk en tekende een contract bij Mulhouse Basket club waarmee hij in de periode van 1977 tot 1981, zowel in de Franse Pro-A als Pro-B actief was.

Hij nam met het Nederlandse team deel aan verschillende Europese kampioenschappen, en werd met het Nederlands team onder meer 10e op Eurobasket 1975 in Duitsland. Daarnaast was hij met het Nederlands team actief op de ‘pré olympische tournaments (POT)’ van Amsterdam in 1972 en in het Canadese Hamilton in 1976, waar het Nederlands team zich net niet wist te plaatsen voor de Olympische Spelen. Hugo kwam 136 keer in actie voor het Nederlandse team.

Hugo heeft het Nederlands jeugdteam gecoacht, daarnaast bouwde hij een imposante carrière op als coach in Zwitserland. Hij begon bij City Fribourg van 1981 tot 1982 om daarna het Zwitserse nationale team onder zijn hoede te nemen van 1982 tot en met1986. Na zijn periode als bondscoach van Zwitserland had Hugo Harrewijn van 1986 tot en met 1997 de Zwitserse clubs FR Olympic, Birsfelden, Champel Genève en Union Neuchâtel onder zijn hoede.

Daarnaast was hij coach bij Fribourg Handicap, een rolstoel team van 1996 tot en met 1997 en was hij coach en technisch manager van Versoix Basket en Collège du Léman ( U-14, U-16 en U-19) van 2009 tot 2012.

Advertentie

2 gedachten over “Hugo Harrewijn, zeldzaam nederig en mooi persoon

  1. Hugo en Ruud nog zien spelen bij Flamingo’s met oa Kees Akerboom sr.
    In die tijd begon ik met basketball. Nu helaas te oud, maar nog steeds gek van basketball.

  2. Ik heb met Ruud en Hugo op dezelfde afdeling van destijds Schenker & co Internationale expeditie gewerkt, ik reisde samen met Ruud tot aan het Zuidplein.
    Geweldige fijne tijd met deze grote man want ik was (ben het nog) 1.58 klein 🤭
    Zo apart ze weer na zo’n lange tijd terug te vinden bij toeval.
    Wanneer ze dit lezen…. hartelijke groet A. Thesing_Witte (destijds A. Witte)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s