Robertson succesvol in het basketball en het zakenleven

Ryan Robertson (geboren op 2 oktober 1976 in Lawton, Oklahoma) werd geselecteerd door de Sacramento Kings in de 2e ronde (45e keuze) van de NBA Draft 1999. Hij speelde college basketball bij de Kansas University onder coach Roy Williams.

Robertson speelde ook vier jaar lang varsitybasketbal op de St. Charles West High School van 1991-1995. Tijdens zijn verblijf op St. Charles West haalde het basketbalteam voor het eerst de ‘Final Four” van de Missouri State Championship. Robertson leidde het team naar het State Championship in 1995.

Hij speelde één wedstrijd voor de Sacramento Kings tijdens het NBA-seizoen 1999-2000 en scoorde vijf punten. Later speelde hij professioneel basketball voor het ABA-team van Kansas City Knights tijdens het seizoen 2000-2001. Na één seizoen bij de Kansas City minor leagueteam, verhuisde hij vervolgens naar Europa om in de seizoenen 2001-04 in Nederland te spelen voor EiffelTowers Nijmegen. Hij beëindigde zijn professionele carrière als speler van Panellinios B.C. (Griekenland) en Cholet Basket (Frankrijk) tijdens het seizoen 2004-05.

De voormalig “Jayhawk” guard Ryan Robertson leek toen hij terugkeerde uit Europa meer op een marathonloper dan op een basketbalspeler. “Ik heb zoveel minuten in Nederland en Frankrijk gespeeld – circa 36 minuten per wedstrijd – dat ik toen veel ben afgevallen”, vertelde Robertson, 1,96 meter lang, 90 kilogram. “Alle Kansas-fans weten hoe moeilijk het voor mij is om aan te komen en op gewicht te blijven”, grapte Robertson, die van 1995 tot ’99 op KU speelde. Hij stond een seizoen op de geblesseerde reservelijst bij de Sacramento Kings van de NBA en het volgende seizoen bij de Kansas City Knights voordat hij naar het buitenland vertrok.

“Daar ben ik afgevallen,’ zei hij. “Elke minuut, elke wedstrijd spelen en drie uur per dag oefenen is iets wat ik niet had gedaan sinds ik KU verliet. Toen ik teruggekeerd was, probeerde ik te herstellen om weer wat aan te komen.”

“Toen we in 2005 terugkeerden naar Amerika, kreeg ik nog wel een aanbieding om het volgende seizoen in Italië te gaan spelen, maar op dat moment was ik ook aan het overwegen om te stoppen met het basketballen en een baan in de zakenwereld te zoeken”, vertelde Robinson.

“Ik was klaar,” zei Robertson. “Ik kwam op het punt dat ik klaar was om de volgende stap te nemen, iets anders te doen, dus dat is wat we deden.”

Ryan Robertson en zijn vrouw Andrea, wonen in St. Charles met hun drie kinderen – J.D., Kylie en Rex. Hij begon als Regional Marketing Director bij The Hartford in 2005 waarna hij vier jaar later vertrok naar Goldman-Sachs en de functie betrok van regionaal marketingdirecteur. Na acht jaar verliet hij Goldman-Sachs om bij FS Investments aan de slag te gaan als National Sales Manager.

Zijn vrouw, Andrea, vertelde Ryan tussen neus lippen door, won in 2009 de titel van “Mrs. Missouri America” gehouden in Branson. “Ik vertelde al mijn vrienden dat ik nu ‘Mr. Missouri’ was, ‘vertelde Robertson lachend.

Terug naar het basketball. Robertson, en zijn vrouw, Andrea, hebben genoten van hun drie jarig verblijf in Nederland. “Het was geweldig om weer de man te zijn waar iedereen afhankelijk van was”, zei Robertson, die bij Kansas University samen speelde met de latere NBA-spelers Paul Pierce, Raef LaFrentz, Scot Pollard en Jacque Vaughn. “Ik herinner me op de middelbare school (St. Charles, Mo., West High) dat ze zeiden: ‘Als Ryan goed speelt, winnen we. Als hij dat niet doet, verliezen we.’ Op de universiteit hadden we allemaal All-Americans op elke positie en als ik goed speelde en we wonnen, was ik blij, maar mijn spel bepaalde niet noodzakelijkerwijs de uitkomst van een wedstrijd zoals de inbreng van een Paul Pierce. Ik miste in die periode een beetje om de man te zijn waar iedereen afhankelijk van was.”

Ryan zegt dat hij een geweldige overzeese ervaring heeft gehad sinds zijn campagne in de NBA bij de Sacramento Kings (1999-00). “Het punt is, je moet echt willen basketballen”, zegt Robertson, “Als je eenmaal (naar het buitenland) gaat, is het leven niet zoals in de NBA. Het is een heel ander leven.”

Hij en Andrea, die wat modellenwerk deed tijdens het verblijf van de Robertsons in Europa, maakten gebruik van het feit dat ze jong en ondernemend waren in een nieuw land. “Basketbal was het belangrijkste, maar als je in Europa bent, wilde je ook zoveel mogelijk leuke dingen doen”, vertelde Robertson. ‘Andrea en ik zijn een aantal keren naar Parijs geweest. We zijn naar Rome gegaan en hebben het Vaticaan bezocht, ook zijn we naar Spanje en de Franse Alpen geweest.”

Hij was in Nederland ten tijde van de tragedie met het World Trade Center op 11 september. “We zaten midden in de training. De coach rende naar binnen en zei dat er iets in de VS was gebeurd. Alle Amerikanen waren vrij om naar huis te gaan en te zien wat er gebeurd was.” vertelde Ryan, “We hebben toe vijf dagen niet getraind omdat we alleen maar naar de TV hebben gekeken. “Toen het gebeurde, wist niemand of het voorbij was. Het was vreselijk genoeg. Toen het duidelijk was dat het hierbij bleef, besloten we te blijven. Hij is blij dat hij dat gedaan heeft.”

“We vonden het erg leuk”, zei Robertson over zijn ervaringen in Nederland. “Ik had alleen maar nachtmerrieachtige verhalen gehoord over spelen in het buitenland. Deze competitie was eersteklas. Iedereen sprak Engels, wat een groot pluspunt was.” Het enige negatieve was het weer. Het is net als Seattle. Het regent veel.”

Basketbal is groot, maar niet de belangrijkste sport in de stad. “De drukte is goed, maar het is nergens zoals spelen in het ‘Allen Fieldhouse’ met elke avond 16.000 fans”, zei Robertson. “De gymzalen waren luidruchtig, maar kleiner. Volgepakt zouden er 3.000 mensen in kunnen. Ze houden van atletiek en sport in Europa, maar basketbal is in Nederland waarschijnlijk de derde of vierde sport na voetbal en schaatsen.”

Mijn verblijf in Nijmegen zal ik altijd met veel warmte herinneren. Het was een geweldig team, allemaal spelers met verschillende achtergronden en de daarbij horende verhalen. We boekten mooie successen, met als hoogtepunten, het winnen van de Nederlands Titel en de Nederlandse Beker, daarnaast speelden we een groot aantal wedstrijden in Europa voor de Champions Cup en ULEB Cup .

“Hij was terug in het ‘Allen Fieldhouse’ voor de Roundball Classic. Waar Ryan voor het eerst in tijden een wedstrijd zou spelen voor een goed doel.”

Over zijn optreden in de Roundball Classic, in één van de best bezette McDonald’s All-America-games aller tijden, waarin hij één drietje raak schoot, vertelde Robertson: “Ik word oud. Er waren daar veel jongere jongens. Het was leuk. We hebben een goede show neergezet, dacht ik, en een mooi bedrag ingezameld (voor twee jongeren met kanker).” Er waren veel geweldige spelers in die wedstrijd”, zegt Robertson. “Je had Kevin Garnett, Paul Pierce, Chauncey Billups, Stephon Marbury, Antoine Jamison, Vince Carter,‘ Tractor ’Traylor … ik mis enkele anderen.

“De cirkel is nu rond”, zegt Robertson.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s