Marcel Welch, “Dwerg onder de reuzen”

Marcel Welch was met zijn 1.63 meter in de basketballwereld een dwerg onder de reuzen. Op grond van zijn lichaamsbouw zou hij in tal van landen niet eens aan de bak komen, maar in Nederland wist de kleine balgoochelaar zich jarenlang aan de top weten te handhaven.

Snelheid

Zijn gebrek aan lengte heeft hij nooit als een handicap beschouwd. „Als ik daar een probleem van zou hebben gemaakt, dan zou het onherroepelijk mis zijn gegaan. Dan zou ik mentaal niet meer in staat zijn geweest om deze sport te beoefenen. Wat ik aan centimeters te kort kwam, compenseerde ik door mijn snelheid en beweeglijkheid. Bovendien sprong ik redelijk hoog. Ik kon over de langste spelers heen schieten. Ik had het gevoel dat ik iedereen aan kon en dat goldt geloof ik voor alle jongens in de ploeg.”

Springveer

Marcel Welch drukt zich nog maar zwakjes uit als hij zegt dat hij „redelijk hoog” kon springen. In topconditie was de Surinamer net een springveer. Toen hij in Paramaribo nog doelman was van de voetbalclub Hercules, kon hij met zijn hoofd bij de lat. Als jongen werd Marcel meer geboeid door voetbal dan door basketball, maar na zijn komst in Nederland is basketball „alles” voor hem geworden. Na eerst bij AMVJ te hebben gespeeld, werd hij door Jan Bruin naar Rotterdam Zuid gehaald en daar heeft hij de volledige opmars meegemaakt met als bekroning het kampioenschap van Nederland.

„Dat kampioenschap was voor mij een geweldige belevenis. Toen ik ’s avonds na het feest thuiskwam, heb ik nog uren in m’n eentje zitten, nagenieten. Toen heb ik alle gebeurtenissen van de afgelopen jaren, waarin we drie keer tweede werden en ook een paar keer dichtbij de beker waren, nog eens de revue laten passeren. Voor onze coach Jan Bruin vond ik het geweldig. Het is ongelooflijk wat die man allemaal voor ons en voor de club heeft gedaan.”

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s