Een klein deeltje van het verhaal over Bill Sheridan.

Uit het hoofdstuk “de Topcoaches” van Vervlogen Tijden II, een klein deeltje van het verhaal over Bill Sheridan.

Op 10-jarige leeftijd was hij voor het eerst bewust bezig met basketbal. Daarna speelde hij in tal van teams op amateurbasis. Voornamelijk in de stad New York, waarin hij op Staten Island het grootste deel van zijn jeugd doorbracht

De rasechte New Yorker bracht het in eigen land niet verder dan assistent-coach van het universiteitsteam van Virginia Tech. Als actief basketballer had hij te weinig kwaliteiten om tot de rijen van de professionals toe te treden. Maar de oer-Amerikaanse sport beheerste zijn leven al in een vroeg stadium. Als een soort recreatieleider was hij in de volkswijken als Brooklyn intensief bezig met basketbal.

Toen hij 22 jaar was, melde hij zich in een opwelling bij het befaamde Amerikaanse marinierskorps en klom in vier jaar op tot de rang van kapitein. Veel collega’s zag hij in die periode naar Vietnam vertrekken, maar Sheridan bleef op de basis. „Niet omdat ik me gedrukt heb of zo. Ik heb gewoon geen bevel gekregen om te gaan. ” Na het gedisciplineerde leventje pakte Bill Sheridan zijn oude stiel weer op. In de achterbuurten van New Vork leerde hij de jeugd de fijne kneepjes van de basketballsport. Een tijdje ook vond hij emplooi als barkeeper.

bill1 In 1973 besloot hij naar Europa te gaan. „Eigenlijk als toerist, al hoopte ik in het basketball aan de slag te kunnen komen. Als speler in eerste instantie, maar dat viel tegen. Het peil in Europa was veel hoger dan ik had gedacht. Via een introductie van de Belg René Mol (oud coach Nederlands team) kwam de Amerikaan als coach terecht bij Punch. In december 1973 begon in Delft voor hem een periode die een reeks van successen én — voor hem – onverklaarbare teleurstellingen opleverde.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s