Basketbaltopper met een recordaantal toeschouwers 

Ik duik zo nu en dan onder in de Nederlandse basketball historie en kwam dit stukje tegen.

Basketbaltopper met een recordaantal van 6.500 toeschouwers 

Op 28 februari 1974 bereikte het Nederlandse basketball een nieuwe mijlpaal toen de topper Transol RZ – Levi’s Flamingo’s goed was voor een nagenoeg volle bak in het Rotterdams Sportpaleis. Dat getal van zo’n 6.500 toeschouwers betekende een basketballrecord, het oude record van 5.000 toeschouwers stamt uit 1972 bij de wedstrijd Transol RZ versus Raak Punch. En Transol hield zich nadrukkelijk bezig met klantenbinding door het duel met 85-76 te winnen.

Transol-Levi’s was de wedstrijd van de meningsbevestiging. Jack Dinkins bevestigde de mening over zijn hoge kwaliteit op zijn eigen tegenstrijdige wijze: laconiek en explosief. Hij pakte 14 rebounds en scoorde via een percentage van 58 een totaal van 22 punten. Jan Dekker bleef hem met 23 punten ruim voor (tegen 48 procent; teamgemiddelde 47 procent) en etaleerde opnieuw duidelijk dat dagelijks trainen onvoorstelbare kwaliteitsverbeteringen tot gevolg heeft. Aanvoerder Dekker sleepte Transol door zijn enige crisis. In de 20ste minuut kwam Levi’s terug tot 60-54, na een ruststand van 44-32. Dekker scoorde geïnspireerd driemaal, benutte twee strafworpen en Transol was ongeveer terug op de kloof (68-58), die na 17 minuten bij 36-26 was geslagen en nagenoeg de gehele wedstrijd gehandhaafd bleef.

Dat Levi’s zoals vermeld toch nog eenmaal aardig vorderde bij het overbruggen van die achterstand, dankte het aan Hank Smith die zijn gramschap over zeven minuten zitten op de bank meteen na rust afreageerde via het scoren van 16 punten achtereen. En ook dat was in overeenstemming met het momenteel te doen gebruikelijke wedstrijdgedrag van Hank Smith. Zoals ook het uitblijven van een positieve reactie van zijn teamgenoten op dit toch stimulerend voorbeeld geheel de verwachtingen bevestigde. Maanden geleden werd hier al gesignaleerd dat Levi’s mentaal in moeilijkheden verkeerde. Het grote probleem was het virtuoos en dominerend optreden van de nieuwe Amerikaanse speler Barry Leibowitz, waaruit een stuk na-ijver bij andere spelers voortvloeide.

Het moet opmerkelijk worden genoemd dat coach Steuer en zijn team er nog steeds niet in geslaagd zijn deze problematiek afdoende het hoofd te bieden. Af en toe leek er verbetering op te treden. Maar enkele weken geleden won Leibowitz voor Levi’s met veel vertoon van individuele kwaliteit de wedstrijd tegen Raak Punch. Van dat moment af was het weer totaal mis. Frank Kales, een van de spelers van Levi’s die op het veld een functie heeft die zich laat vergelijken met die van Leibowitz hierover. Barry moet een coach hebben, die hem zeer streng begeleidt. Hij heeft een goed afstandsschot en moet dus schieten. En als de verdediging naar hem toekomt moet hij ‘een pass geven. Hij moet bef spel niet naar zich toehalen. Wij staan dan maar te wachten. In de break mag hij dan gerust’ eens scoren na de bal achter zijn rug om onder zijn been door en om zijn hoofd heen met tegeneffect via het bord te schieten. Maar Egon (Steuer) heeft te weinig grip op hem”. Egon Steuer beseft dat Leibowitz het beste tot zijn recht komt als hij vrijheid van handelen heeft. Maar hij beseft ook dat een belangrijk deel van zijn ploeg in dat geval onder de maat blijft. Egon Steuer zit dan ook zeer gespleten te coachen.

Bij 54-40 in deze wedstijd haalde hij Leibowitz uit het veld en zag zijn ploeg terugkomen tot de al gesignaleerde marge van zes punten. Maar verder kwam men niet. En toen Leibowitz terug kwam na vijf fouten voor Kales werd het van 77-64 prompt 77-68 dankzij twee schitterende acties van de omstreden Amerikaan, waarna voor resp. Akerboom en Kip het scoren als moeilijkheidsfactor verwant was aan het posten van een brief. Maar verder kwam Levi’s weer niet. De topscores: Transol: Dekker 23, Dinkins 22,  Richardson 17. Levi’s: Smith 23, Akerboom 18 en Kip 15.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s