Volgend seizoen misschien Nederland …… Shemar Deion Bute

Deion Bute, is afkomstig van St. Maarten en heeft alles in zich om in de voetsporen te kunnen treden van onder anderen Randy Wiel, Tico Cooper, Herbert Camero en Angelo Flanders. Deze spelers afkomstig van de Nederlandse Antillen, hadden hun meerwaarde in de Nederlandse competitie. Dus ik ben wel benieuwd of één van de DBL teams deze speler gaat oppikken voor het seizoen 2019/20.

Shemar Deion Bute is afkomstig van Philipsburg, Sint Maarten, waar hij liefdevol werd opgevoed door zijn ouders Alberto en Eeurtha Bute. Hij eet graag frieten, gemengde groenten en varkenskoteletten. In zijn vrije tijd slaapt hij graag uit, zijn favoriete tv-programma is: “The Walking Dead” en hij luistert graag naar Rap en R & B.

Hoewel basketball populair was als een recreatieve sport op het eiland, werd het niet beschouwd als iets waar je een studiebeurs of je brood mee kon verdienen. Maar Deion wist al vanaf zijn jeugd dat hij basketball wilde spelen. Bute studeerde op zijn achttiende jaar af aan de St. Maarten Academy en werd uitgeroepen tot atleet van het jaar. Hij had de keuze tussen Monroe, New York en Tallahassee, Florida, en het was zijn afschuw voor de kou die zijn beslissing gemakkelijker maakte.

Tallahassee Community College

Toen hij in de herfst van 2014 op de campus van Tallahassee aankwam vanaf het eiland St. Maarten, was de basketbalsport niet in beeld. Hij begon met zijn studie accounting. Sterker nog, het duurde tot de volgende zomer toen Bute vroeg en de kans kreeg om met de Eagles mee te trainen onder leiding van de toen nieuwe hoofdcoach Mark White. Bute maakte veel indruk, en verdiende een plaats in de selectie als een “walk-on” en kreeg uiteindelijk een studiebeurs voor zijn tweede seizoen in 2016-17.

Bute hield meer dan stand in de ruige Panhandle-conference, met een gemiddelde van 7.9 punten (55.1%), 6.6 rebounds en 1.8 blocks. Als eerstejaars werd hij gekozen in het All-Panhandle Second team en verdiende hij een plek in het FCSAA All-Tournament Team, met een gemiddelde van 13.0 punten, 5.0 rebounds en 2.0 blocks. Hij leidde de Eagles naar het Region 8 Kampioenschap. Als tweedejaars was hij de constante factor in het team en bereikte met TCC een 24-7 record met een gemiddelde van 8.2 punten en 7.6 rebounds per wedstrijd.

Bute genoot ook academisch succes op TCC. Hij was een honoursstudent en verwierf alle academische eer met het ontvangen van de Panhandle-conference All-Academic 2016.

Zomer 2017

Na twee succesvolle jaren, koos Deion voor de Central Connecticut State University uitkomende in de NEC conference, dit mede op aanraden van zijn moeder. Maar de vreugde voor deze keuze werd toch overschaduwd door verdriet. “Mijn moeder en mijn familie hadden een moeilijke tijd, na het overlijden van mijn oma,” vertelde hij.

De minister van Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport had een ontmoeting met Bute, waar hij zowel zijn huidige academische positie als zijn professionele ambities besprak. Minister Jacobs sprak haar waardering voor hem uit en wenste hem het beste in al zijn toekomstige inspanningen. Ze zou er ook voor zorgen dat het ministerie bereid was om hem op alle mogelijke manieren te ondersteunen.

Central Connecticut State University

Bute wist meteen dat CCSU de juiste plaats voor hem was. “Met de hoofdcoach van de Blue Devils, Donyell Marshall – wiens 15-jarige NBA-carrière begon toen hij de nummer 4 overall was in de 1994 NBA Draft – voelde ik direct een klik, zodra ik hier binnen kwam,” vertelde Deion. “Het was, dit is ons programma en we willen dat je hier deel uit gaat van maken”.  De spelersgroep nam me direct op, ik zag dat ze een droom hadden, waar ik graag deel van uit zou willen maken.

De gestalte en de vaardigheden van Bute hadden hem in een positie gebracht om onmiddellijk een bijdrage te leveren. De Blue Devils hadden afscheid genomen van Pierre en Whittingham, waardoor onder de borden een grote leegte was ontstaan, iets dat Bute kon gaan invullen.

“Ik voelde echt geen druk; Ik keek er naar uit. Dit is een nieuwe situatie. Ik wil 30 minuten per wedstrijd spelen, ik wil dit team helpen, wat ik ook moet doen om deze leegte te vullen. En ik ben van plan het op een nog hoger niveau te doen dan vorig jaar, om het team te helpen met winnen, “aldus Bute.

Bute opende het seizoen 2017/18 voor de Blue Devils met een gemiddelde van 11 punten, meer dan zeven rebounds en twee blocks per wedstrijd. Twee wedstrijden in het bijzonder toonden zijn ware potentieel. Tegen St. John en East-Carolina bedroeg de gemiddelde score van Bute gemiddeld 15 punten, tien rebounds en één block, met een verbazingwekkend schotpercentage van 72.2%. Deze prestatie leidde ertoe dat hij tot NEC-speler van de week werd gekozen.

“Ik had dit echt niet verwacht; Ik wist niet eens dat ze elke week een speler van de week kozen, maar het is een grote eer, “deelde Bute mee. “Het zorgt ervoor dat ik het weer wil worden, niet op een egoïstische manier, maar door op een hoog niveau te blijven spelen en het team verder te helpen.”

In het seizoen 2017-18 speelde hij 32 wedstrijden, waarvan 31 als starter. Gemiddeld kwam hij tot 10.1 punten en 5.2 rebounds per wedstrijd. Hij eindigde met een schotpercentage van  60% als tweede en met 1.1 blocks als derde in de NEC conference.

Dit seizoen (2018/19) zijn de verwachtingen wat getemperd bij CCSU, op dit moment een 5-6 record. In het derde seizoen onder hoofdcoach Donyell Marshall heeft CCSU een topspeler in Tyler Kohl en in Joe Hugley en Deion Bute twee spelers die iets extra toevoegen aan het spel van CCSU, maar de vraag is wie er voor zorgt dat ze onder de borden worden aangespeeld.  Op dit moment is Kohl de aangewezen persoon, maar de 1.98 lange forward kan daardoor niet al zijn capaciteiten laten zien. Als ze een manier vinden, of dat een eerstejaars hun sterspeler kan aanvullen op de pointguard positie, dan zullen de Blue Devils snel gaan stijgen in de NEC conference.

Door deze eigenlijke ongewenste situatie, zijn de cijfers van Deion Bute iets minder dan het vorige seizoen. Hij speelt op dit moment zo’n 22 minuten per wedstrijd en heeft 8 punten tegen een schotpercentage van 62%, 4.7 rebounds en 1.5 blocks per wedstrijd.

Bute streeft ernaar om zich te blijven verbeteren en goed te spelen, dit met de steun van zijn coaches, teamgenoten en zelfs van zijn docenten aan de universiteit, en zegt: “Er is veel steun geweest, vooral van de leraren. Ze waren gemakkelijk om mee te werken, ze weten dat ik niet van hier ben en dat ik me nog steeds aan het aanpassen ben. Ik heb me aangepast aan Florida en nu moet ik me aanpassen aan Connecticut. Deze mensen hebben er alles aan gedaan om mij op het gemak te laten voelen.”

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s