Hilda Draak: Venus van Europese basketbalsters

Leuk stukje gevonden in de Telegraaf van 14-07-1959

Hilda Draak: Venus van Europese basketbalsters 

„Linkse” veel belangrijker dan schoonheid

MISS BASKETBAL of niet. Het vaderlandse basketbal mag dan kwalitatief nog ver verwijderd zijn van de internationale topklasse — al is de achtste plaats van ons damesteam bij de Europese kampioenschappen in Bulgarije beslist geen slecht resultaat — het doet mij bijzonder veel genoegen u te confronteren met de Haarlemse HiIda Draak (18), die tot de twee bevalligste speelsters van Europa behoort, aldus hebben mijn Bulgaarse collega’s hun lezers laten weten Wie de „allerknapste” is schijnt geen uitgemaakte zaak te zijn. Daarvoor komt naast Hilda ook nog een Tsjechische schone in aanmerking.

Maar omdat de juiste naam, het adres en de woonplaats van de Slowaakse mij ontbreken, ben ik deze week maar eens naar de Haarlemse …… straat gestapt. Daar vond ik in de gezellig ingerichte huiskamer de „Venus van het Noorden”, De „Pin Up van Holland” of hoe mijn Bulgaarse collega’s haar ook mogen noemen, tussen haar zojuist verworven trofeeën. Spoedig bleek mij dat het niet haar schoonheid is, die Hilda het meeste interesseert. Neen, dit sportmeisje, voor wie modehuizen als Dior en Schiaparelli zich niet zouden behoeven te schamen, denkt alleen maar aan het opvoeren van haar eigen spelpeil. ..Natuurlijk,” zo zegt ze, „is het reuze fijn dat Europa’s meest geroemde coach Robert Busnel vol lof over mijn speelwijze was. Hij noemde mijn linkshandige pivotschot een meesterwerk, maar zelf ben ik nog wel kritisch genoeg om te beseffen. dat ik met die linkse alleen geen all-round-speelster ben. Daarom zal ik blijven doorzetten. Trainen, trainen en nog eens trainen, want dit eerste reisje met de Nederlandse ploeg is mij uitstekend bevallen.” Hilda werd twee jaar geleden ook reeds voor onze nationale basketbal formatie geselecteerd om in het Poolse Lodz aan de Europese titelstrijd te gaan deelnemen, maar toen zat een eindexamen haar dwars en moest zij van de trip af zien. Gelukkig voor haar — en voor mijn Bulgaarse collega’s  — werd Hilda ditmaal opnieuw verkozen.

Overigens is de Haarlemse, die haar dagelijkse taak op een grote bankinstelling in de Spaarnestad vindt, haar sportloopbaan als zovele meisjes in het water begonnen. Hoewel ze een aardige verzameling bekers en medailles bijeen zwom, trok het spel rond de baskets haar meer. Zelf zegt ze hierover: “lk hou nogal van grapjes maken, maar als ik dat bij het zwemmen deed kreeg ik altijd zo’n hap afschuwelijk chloorwater binnen en daar heb ik bij het basketballen geen last van.”

Haar Amsterdamse vereniging AGON gunt haar die grapjes, zelfs tijdens een belangrijke competitiewedstrijd, want Hilda is de laatste jaren uitgegroeid tot een onmisbare aanvalskracht In dit sterke. damesteam.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s