Frerik Adriaans ….. Op de weg terug bij TTL Baskets Bamberg”

Doordat hij wekelijks uitblinkt bij TTL Bamberg – uitkomend in de Duitse regionalliga Süd/Ost – was ik toch wel benieuwd hoe het nu ging met Frerik Adriaans, nadat hij vorig seizoen weinig heeft kunnen spelen bij New Heroes Den Bosch door een zware schouderblessure. De regionale Bayerse kranten zijn zeer lovend over deze jonge ‘Niederländische profi’ en dat zie je terug in zijn statistieken met een gemiddelde van 15.6 punten. 8.3 rebounds, 2.3 assists, 1.2 steals in 11 league wedstrijden. Dus we kunnen wel stellen dat er weer licht gloort aan de horizon voor dit 22-jarige talent na zijn lange revalidatie.

We blikken eerst even terug op zijn basketball carrière, Frerik vertelt hierover: Ik ben als 6-jarige begonnen in Zwijndrecht bij de plaatselijk vereniging BC Verkerk. Na één jaar ben ik naar Flaxfieldfighters in Hendrik Ido Ambacht gegaan, waar ik zo’n drie jaar gespeeld heb. Ik wilde meer trainen en hogerop spelen, dus ben ik toen naar CBV Binnenland gegaan. Daar heb ik één jaar getraind en gespeeld. Halverwege dat jaar ben ik al bij Rotterdam Basketbal mee gaan trainen, om daar vanaf het eerste jaar van mijn middelbare school (Thorbecke Topsport klas) elke dag te kunnen gaan trainen. Bij Rotterdam Basketbal heb ik drie jaar gespeeld.

Foto © Christian Aarts

Een jaar voordat ik naar Den Bosch toe ging was men al begonnen met de “Basketball Academie”. Ik wilde daar toen eigenlijk gelijk naar toe, maar mijn ouders zeiden: ‘laten we het eerst een jaartje aankijken hoe het daar gaat’. Ik moest dan natuurlijk ook dagelijks op en neer naar Den Bosch. Na een jaar van wikken en wegen hebben we de stap genomen en ben ik op mijn zestiende naar Den Bosch “Eiffeltowers” overgestapt. Ik ben toen ook van school veranderd om het goed te kunnen combineren. Bij Eiffeltowers ben ik drie keer kampioen van Nederland met de U-20 geworden, onder de leiding van coach Sander van der Holst. Verder heb ik toen de beker gewonnen met de U-18 en in het één na laatste jaar ben ik met het DTL team kampioen van Nederland geworden.

Naast het spelen bij Den Bosch heb ik ook twee jaar achter elkaar meegespeeld met het Nederlandse team op de U-20 EK’s. In 2014 in Sarajevo en in 2015 in Budapest.

Vanaf het seizoen 2013-2014 zat ik bij het eerste team van Den Bosch waarmee we toen de Supercup wonnen. Het tweede seizoen zijn we toen Nederlands kampioen geworden. Het seizoen 2015-2016 zijn we supercup-en beker winnaar geworden. Het seizoen 2016-2017 begon gelijk met de schouderblessure waardoor dat snel was afgelopen voor mij.

Schouderblessure 

Ik had het labrum in mijn rechterschouder gescheurd. Na een aantal weken dagelijks met de fysio te hebben gewerkt bleek toch dat ik hieraan geopereerd moest worden, hetgeen toen eind december gebeurd is. De revalidatie duurde zo’n 5 ½ maand. Gelukkig ben ik daar nu volledig van genezen. In de zomer van 2017 heb ik in de VS samen met mijn goede vriend Brandyn Curry (nu bij Donar) aan mijn revalidatie gewerkt om weer op niveau te komen.

Was dit een reden dat je weg moest bij Den Bosch, Frerik zwijgt eerst even maar zegt dan: “Ik had aan het einde van het seizoen van Sander van de Holst te horen gekregen dat hij mij in het volgend seizoen (2017/2018) graag in het eerste team zou willen zien spelen. Sander werd echter geen trainer van het eerste team, dus was het afwachten, maar Den Bosch kwam maar niet. Ik heb toen samen met mijn agent (Evert-Jan Siderius) verder gekeken en we kwamen toen uit bij TTL-Bamberg in Bayern”.

Op de vraag hoe hij terugkijkt op zijn Bossche periode is het even stil, dan breekt een glimlach door en beantwoord Frerik deze vraag met veel warmte in zijn stem, “Ik kan hier alleen maar positief op terug kijken! Ik heb in die jaren veel geleerd op de trainingen van alle ervaren spelers. Dit kon ik toen ook gebruiken bij de jeugdteams waar ik destijds bij speelde. Ook ben ik vooral Sander van der Holst erg dankbaar voor alles wat hij mij als basketballer heeft bijgeleerd in al die jaren”.

Bamberg

Bamberg is een oude stad, maar die wel erg levendig is. In het begin was het wel even wennen dat Duitsland, maar nu voelt het goed om hier te zijn. Het is een studenten stad en het basketbal leeft hier veel meer dan in Nederland. Het basketball leeft echt hier, dit komt mede ook doordat het voetbal hier niet bepaald groot is. Iedereen praat erover dus dat is zeker leuk! Af en toe ga ik kijken bij onze grote buur Brose Baskets Bamberg, zowel bij de BBL als bij de Euroleague wedstrijden. Dan zie je wel echt het verschil qua basketbal niveau’s. Verder is het dan ook zeer interessant om de beste teams uit Europa hier te zien spelen.

TTL Bamberg heeft een best jong team en we missen wat ervaren spelers zoals bij de andere ploegen, maar je ziet wel dat we goede stappen maken. Ik train ook wekelijks mee met het team van Baunach Young Pikes dat uitkomt in de Duitse Pro A. Zij hebben drie a vier

professionele trainers waar ik wekelijks veel van leer.

De regionalliga is een competitie waar veel ervaren spelers in rondlopen die al langer op dit niveau actief zijn. Ook veel spelers die vroeger nog BBL of Pro A hebben gespeeld. Verder hebben de meeste teams ook Amerikaanse spelers tot hun beschikking.

Wat waren eigenlijk je persoonlijke doelstellingen voor dit seizoen? Het belangrijkste voor mij was dat ik nu minuten ging maken. Dit om te laten zien wat ik allemaal kan doordat ik een jaar geblesseerd was. Verder vooral hier in Bamberg meer ervaring opdoen met een leidende rol in het team. De punten waar ik nog aan wil werken zijn niet specifiek, echter wil ik me meer op elk vlak verbeteren en dat ik consistent blijf spelen.

Toekomst

Ik ben nu vooral bezig mij op alle vlakken te verbeteren, dus ben nog niet echt met het aankomende seizoen bezig. Tegen die tijd zie ik wel wat er op mijn pad komt!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s