Johan Roijakkers, we hebben een prima werkklimaat in Göttingen

Het was alweer een tijdje geleden dat ik contact met coach Johan Roijakkers had gehad, dus werd het weer eens tijd voor een praatje. Het gaat goed met Johan Roijakkers, de gewezen assistent-coach van Chris Finch bij basketbalclub Bree. Na successen in België, Amerika en Slowakije is de 37-jarige Nederlandse coach al weer voor het zesde seizoen aan de slag bij BG Göttingen in Duitsland. Het nieuw gebouwde basketbalcentrum heeft een nieuwe standaard mogelijk gemaakt voor de club Göttingen.  Hij praat over zijn verblijf in Göttingen, de ontwikkeling van Leon Williams, zijn toekomst en over het nieuwe seizoen met het oude doel: hard spelen en overleven in de BBL.

De afgelopen jaren in Göttingen hebben me prima bevallen, vertelde Johan Roijakkers . We zijn de laatste jaren bezig geweest met het ontwikkelen van een Top level trainingscentrum, dat vorig jaar dan gebouwd is en waar we ondertussen onze thuisbasis hebben. Wat de aandeelhouders, de GOSF en de stad hier hebben gedaan is fantastisch. Dit is het beste centrum in Duitsland, één van de beste in Europa zelfs.

Göttingen is een prima stad en club om je als jonge coach te ontwikkelen. Ieder jaar worden we een klein beetje beter naast het veld. Het gaat bij de club om de lange termijn, de resultaten zijn hier ondergeschikt aan. Ik vind het heel erg leuk in Göttingen. Het zijn hier goede mensen. Dat is het belangrijkst bij het werken met mensen. We gaan elke week vooruit. Elke maand vinden we iets wat we beter kunnen doen. Dat is leuk. Daarnaast voel ik me erg comfortabel hier. Ik woon hier in een mooi appartement. Ideaal – zo goed als hier heb ik nog nooit in mijn basketbal leven geleefd, en ik heb een geweldige auto. Alles is zo geregeld dat ik me volledig op het basketball kan concentreren. De communicatie met mijn voorzitter en het bestuur verloopt prima, we hebben een prima werkklimaat hier en ondersteunen elkaar waar nodig.

Vorig seizoen koos Roijakkers onder anderen voor ‘Oranjespeler’ Leon Williams en de Let Benas Veikalas, persoonlijk vond ik dat Leon echt op alle gebieden een stap had genomen. Coach Roijakkers laat zijn licht schijnen over deze twee spelers. Benas Veikalas is in Europa een zeer gewaardeerde speler met veel EuroCup ervaring. We hadden het geluk dat hij in augustus nog vrij was – zijn club in Italië had zijn contract afgekocht –  en dat hij met zijn familie ‘no matter what’ weer in Duitsland wilde wonen.

Leon Williams hadden we al jaren op de radar nadat hij een aantal seizoen geleden veel indruk had gemaakt tegen El-Amin in een pré season wedstrijd tegen ons. Vorig seizoen was het voor ons het juiste moment om Leon te halen. Leon was een voltreffer zowel op als naast het veld. Leon heeft zich inderdaad op vele verschillende onderdelen van het spel ontwikkeld. Ten eerste heeft hij een aantal ‘low level habits’ snel afgeleerd. Hij heeft zich als verdediger ontpopt tot een lock down 1 on 1 defender en als team defender hoort hij bij de betere spelers van de BBL. Leon weet precies wie waar moet staan en kan zichzelf en zijn teammaats daarbij sturen. Hij kan dit alles tijdens de wedstrijden op top speed, wat niet vanzelfsprekend is. Aanvallend heeft hij zijn ball screen offense naar het niveau gebracht van Europees basketball. Hij leest situaties beter en kan hierdoor zichzelf en anderen beter in stelling brengen, verder is hij een speler die zeer ‘unselfish’ is en heeft zelden turnovers, wat op dit niveau cruciaal is. Daarnaast is Leon full court de snelste speler in de BBL, waar we dan ook gebruik van proberen te maken.

Wat ik wel jammer en opmerkelijk vind vertelt Johan, is dat de bondscoach en/of leden van het NMT nog nooit in Göttingen zijn langs geweest om Leon’s ontwikkeling ‘live’ aan te schouwen. Ik denk dat dit een MUST is en dat het belangrijk is om gedurende het seizoen je nationale spelers persoonlijk te volgen en rekruten voor de komende interland periode. De bondscoach van Duitsland is dit seizoen hier reeds geweest om over mijn Duitse nationaal spelers van gedachten te wisselen.

Momenteel ben ik niet met mijn toekomst bezig, aldus Johan. Ik heb nog een doorlopend contract tot 2021, en mijn focus ligt dan ook volledig op Göttingen. Ondanks dat hij in Nederland wordt gezien als de ideale opvolger van bondscoach Toon van Helfteren, heeft hij hier en andere kijk op. “Ondanks dat Nederland afgelopen zomer op de Eurobasket hoorde te staan, ben ik van mening dat Toon en zijn staf het de afgelopen jaren prima heeft gedaan. Ik denk dat het niet netjes is om over een opvolger te praten, als de meest succesvolle Nederlandse bondscoach aller tijden op dit moment bezig is met de kwalificatie van het WK.

Dit seizoen is niet begonnen als je – denk ik – gedacht had met vijf nederlagen op rij. Dat klopt vertelt Johan, maar we hebben de eerste games zonder Carter en Kramer moeten spelen, beide 5 spelers. In de BBL spelen zonder 5 is eigenlijk onbegonnen werk. Daarna hebben we even tijd nodig gehad om in ons ritme te komen. Door de vele wedstrijden in het begin hadden we weinig tijd om te trainen en dit brak ons toch wel op. Sinds we weer één keer per week spelen, beginnen we langzaam aan in ons ritme te komen.

Na de laatste nederlaag tegen Ulm, heb je de Amerikanen in je team ter verantwoording geroepen volgens het Göttinger Tageblatt en de HNA. Johan hierover; “Ik heb mijn Amerikaanse spelers niet ter verantwoording geroepen na onze game in Ulm. In de Duitse pers is mijn persconferentie verkeerd uitgelegd, ik heb enkel gezegd dat ze geen enkele aanvallende rebound hadden gepakt. Met hun defense en offense was ik zeer tevreden, we hebben als enigste ploeg tot nu toe Ulm op 38% FG gehouden. Tegen Ulm was de weg naar boven reeds ingezet, maar helaas door individuele fouten kwam dit nog niet tot uitdrukking in een goed resultaat. Tegen Jena en MBC kwam dit wel naar boven met twee goede winstpartijen”.

Winnen of verliezen heeft geen invloed op onze manier van werken. We hebben onze doelen en daar werken we op onze manier naar toe.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s