Joey van Zegeren: ‘Mentaal veel geleerd’

Ondanks een druk oefenprogramma met het Belgische Leuven Bears kon Joey van Zegeren toch een gaatje vinden voor een interview.
De Nederlandse power-forward debuteerde vorig seizoen als ‘pro’ bij het Duitse Gladiators Trier dat onder leiding staat van de Nederlandse topcoach Marco van den Berg, en speelde een meer dan verdienstelijke seizoen bij onze oosterburen.

Dat gegeven legde hem geen windeieren in de off season, daar hij snel werd opgepikt door het Belgische Leuven Bears en voor het
aanstaande seizoen werd vastgelegd. In dit interview keken we terug op zijn eerste jaar als prof en beschouwden het aankomende seizoen.

Gladiators Trier
Ik kijk heel positief terug op mijn ‘pro’debuut seizoen in Trier, ik heb het erg naar mijn zin gehad bij de organisatie, met de teamgenoten die ik daar had en in de stad Trier zelf. Heb goeie vrienden daar gemaakt, zowel binnen en buiten het team waarmee ik nu nog steeds contact mee heb.

In actie voor Gladiators Trier

De supporters en fans in Trier waren geweldig, ik vind dat ze iedereen in de team goed steunden, zolang we wat vuur en passie lieten zien op het veld. En gelukkig hadden we een hecht team die voor elkaar wilden vechten, en dat maakte het helemaal leuk wanneer de supporters er ook achter stonden. Natuurlijk is er een beetje een teleurstelling als we net de halve finales van de playoffs mis lopen, maar ik geloof wel dat we tot het einde hebben gevochten en dat de supporters in Trier dat ook van ons hebben ervaren.

Er waren wat fysieke trainingen en wedstrijden. En blessures kwamen er daardoor in veel verschillende vormen voor. ik heb nu helemaal geen last meer van de hersenschuddingen.

Met coach Marco van den Berg werken was ook iets nieuws voor mij, ik had in de jeugd wel vaak tegen jeugdteams van Groningen gespeeld, die soms spelers hadden die onder hem hadden gespeeld, en had ook wat andere vrienden die onder hem hadden gespeeld. Dus ik was vooraf goed geïnformeerd over hoe hij coacht en hoe zijn persoonlijkheid is. Omdat ik de enige Nederlander in de ploeg was, was het leuk om af en toe met hem Nederlands te praten op het veld of buiten het veld. Ik heb
een goede ervaring gehad als speler onder hem en veel geleerd, zowel op het veld als buiten het veld. Voornamelijk het mentale aspect die hij naar zijn teams probeert over te brengen is heel unique, en dat aspect heb ik dan ook – denk ik – het meest van geleerd onder hem.

Er is wel een degelijk verschil tussen college basketball en Europese prof basketball, dus er waren wel een aantal dingen waaraan ik moest wennen. Van hoe teams spelen, tot hoe de scheidsrechters fluiten, en natuurlijk ook de atmosfeer bij de wedstrijden. Maar aan het einde van de dag is basketball nog steeds basketball.

NMT
Ik heb contact gehad met de staf van het NL team, en ben uitgenodigd voor de voorselecties, om mee te trainen/spelen met het B-team. Ik ben in het verleden vaak in Amerika gebleven tijdens de zomers om zomerschool te doen en daar te trainen met de college teams waar ik op zat. Dus de NL team staf weet natuurlijk nog niet heel erg veel over me tot dat ze me zelf in levende lijve kunnen zien. Dit is heel begrijpelijk.
Deze zomer had ik door een blessure die ik in College opliep en af en toe nog negatief door beïnvloed werd tijdens het seizoen, besloten om terug te gaan naar de VS en daar te trainen, en veel physical therapy hulp/advies te krijgen van de staff van mijn Alma Mata; Northwestern University.
Het is misschien moeilijk te begrijpen als je zelf niet naar een college bent gegaan, maar de relaties die je daar opbouwt met de coaches, medische staff en spelers natuurlijk, kunnen heel erg hecht zijn. Ik heb zelf veel geluk gehad met het feit dat door deze hechte relaties mijn oude coaching staff zeer bereid waren om mij te helpen. Voor mij persoonlijk, het voelt altijd als familie als ik terug ben bij mijn oude college teams.

Van Zegeren in actie pre-season duel Leuven vs Charleroi

Leuven Bears
Er zijn altijd meer opties, en er kunnen ook vaak veel opties omhoog komen tijdens de off season. Voor mij persoonlijk had deze beslissing te maken met een aantal aspecten: 1. het feit dat ik mensen in de coaching staff ken en vertrouw. 2. de denkwijze/ Idee dat de coaches hadden voor het team, en de richting die ze op wilden. 3. De Belgische competitie staat bekend als een hele sterke competitie, en dit is altijd een hele goede mogelijkheid om je tegen andere hele goede teams en spelers
te laten zien wat je kan.

Tot nu toe is de Pre-season goed verlopen naar mijn idee. de manier waarop dit team is samengesteld, niet alleen op basketbal
vaardigheden maar ook op karakters en persoonlijkheden is heel unique, en zorgt ervoor dat al het zware werk dat voor komt in de pré season, op onze eigen manier heel erg leuk is om te doen. Ook de stad en de club zijn geweldig geweest met alles, en hebben ervoor gezorgd dat de ‘move’ hier naartoe heel erg makkelijk was en goed verlopen is.

Onze doelstellingen zijn heel duidelijk, net als iedere club in een competitie is de eerste doelstelling de playoffs halen.
Maar als een team willen we elke dag dat we hier naar toe werken door detail voor alle kleinere doelen te hebben, maar met de bigger picture in onze achterhoofd, dat wanneer we tegen het einde van het seizoen aankomen, we ons beste basketball spelen en alleen maar beter worden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s