Tom Quinn: ‘Niemand hoeft me aardig te vinden’

Een oudje met de voormalige bondscoach en oud coach van Buitoni Flamingo’s …. Tom Quinn.

quinnOpleiding
Eigenlijk ben ik opgeleid tot leraar Engels. Maar ik heb ook een graad gehaald in de
lichamelijke opvoeding. Basketbal pakte me vanaf mijn eerste contact met die sport. Dat is te zwak uitgedrukt. Het fascineerde me. Ik ben er eigenlijk altijd mee bezig.
Allereerst ben ik echtgenoot en vader van twee kinderen maar soms komt het basketbal op het eerste plan. Dat mag niet, het hoort op de tweede plaats en een derde plaats is er eigenlijk niet. Ik ben nu 24 jaar basketbal coach. Mijn eerste jaar coachte ik een Highschool team en we wonnen maar één wedstrijd. Dat lag aan een combinatie van factoren: hun spelen en mijn coachen. Daarna ging het beter. Na drie jaar werd ik hoofdcoach van een College. Vijf jaar geleden kwam ik naar Europa. Op uitnodiging van Levi’s uit Haarlem dat een jaar later Buitoni ging heten Na twee jaar volgde één seizoen België, en nu zit ik al weer twee jaar in Zweden bij de topclub Södertalje.

Europa
Mijn familie en ikzelf houden van reizen en we wilden graag Europa leren kennen. Het bevalt ons hier nog steeds. En ik kan redelijk mijn brood verdienen. In aanleg zitten de coaches niet in het basketbal voor het geld. Ik ken maar heel weinig rijke coaches. De meesten zijn liefhebbers. Als ik de hoofdprijs in de lotto zou winnen of zo, zou ik toch blijven coachen. Ik ga ook eigenlijk nooit naar mijn werk. Ik ga spelen.

Image
Niemand hoeft me aardig te vinden. Ik hoop altijd wel dat ze mij respecteren. Maar er zijn veel mensen die niet tegen figuren kunnen die beslissingen nemen. Merkwaardigerwijs accepteren die types weloverwogen beslissingen nog moeilijker. Het is natuurlijk ook lang niet altijd het beste wat ik doe. Het is wel het beste wat ik kan. Maar als je verloren hebt, heb je altijd ongelijk. Ik vind dat niet leuk. Ik houd niet van negatieve kwalificaties over mijn persoon. Net als iedereen vind ik het fijn als men aardig over mij oordeelt. Als je bijna voortdurend met iets bezig bent heb je daarop veelal een andere visie dan de man die even binnenloopt om een wedstrijd te zien. Er zijn een hoop kleine overwegingen die het publiek niet kan doorgronden.

Karakter
Ik heb een agressief karakter. Het is niet zo erg meer als vroeger en ik ben ook bepaald niet agressief in het verkeer of in de rij voor een kassa van de supermarkt. Maar ik heb een agressief karakter. In het coachen kan je wat dat betreft ook weinig kwijt. Je zit, analyseert, taxeert, verandert een tactiek, zet eens iemand anders in, maar het lichamelijk functioneren doen de anderen. Dat is het wel.. Eigenlijk is het al veel te veel.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s