Eerste internationale toernooi in Nederland

Een terugblik op het eerste internationale basketball toernooi dat in Nederland werd gehouden (1932). De pas opgerichte basketballtak (1930) van A.M.V.J. (Algemene Maatschappij Voor Jongeren) uit Amsterdam organiseerde dit toernooi met hulp van de Engelse tak van de internationale Young Mens’ s Christian Association, beter bekend als de Y.M.C.A.

A.M.V.J. (de oudste basketballclub van Nederland) speelde in die jaren veel demonstratiewedstrijden tegen de Y.M.C.A.’s uit Engeland en België. In eigen land speelden ze tegen korfbalteams om de sport te populariseren. En zo kon het gebeuren dat er vanuit de korfbalverenigingen zoals D.T.V., Rohda en D.E.D. basketballclubs werden opgericht. Pas in 1938 werd er voor het eerst echt in competitieverband gespeeld, toen de Amsterdamse Basketbal Bond (ABB) werd opgericht.

AMVJ JAREN 30

Het artikel is wat aangepast aan deze tijd, maar de stijl van het stuk  is waar mogelijk in tact gehouden.

 

 

 

Eerste internationale basketball toernooi in Nederland

De A.M.V.J. basketballclub organiseert op zaterdag en maandag (26 en 28 maart 1932) een internationaal toernooi waaraan deelnemen: Brussel (België), Centymca (Engeland), Olympique Lille (Frankrijk), een ploeg bestaande uit 1e klasse korfbalspelers en A.M.V.J. 1. De twee eerst genoemde vijftallen zijn Nationaal Kampioen van respectievelijk België en Engeland. Het derde team heeft zich geplaatst voor de finale van het Frans Kampioenschap.

Een dergelijk toernooi is voor ons land iets geheel nieuws, en de zo buitengewoon sterke bezetting maakt het tot een sportevenement van de eerste rang.

Dit toernooi wordt gehouden in de grote zaal van het A.M.V.J. gebouw, ingang Vondelstraat 8 bij het Leidsche Boschje. Entree 0,60 cent. Passepartouts (persoonlijke) met gereserveerde plaats 1,50. Voorverkoop in het A.M.V.J. gebouw. Vermeld zij nog, dat de netto-opbrengst van dit toernooi zal strekken ten bate van den A.M.V.J.-werklozenarbeid.

De teams zijn als volgt samengesteld:

Centymca – Kampioen van Engeland: Lew Lake (captain), Percy Bernard, Dick Cartright, Dick Zecchin, Lloyd Harris.

Brussels A. C – Kampioen van België: J. J. Tcnsen (captain), Pierre van Hemelryck, Antoine van Winnendaele, Vereycken, Marcel Sterckx.

Olympique Lille – Geplaatst voor de finale van het kampioenschap van Frankrijk: Fonteyne, Tirlemont, Vix, Labbe, Charlet.

Nederlandsche korfballers: A. Madsen (captain), J. W. Gerth, G. Meijer, M. Kokje, H. Slijper.

A.M.V.J. 1: C. Boerwinkel (captain), J. Voorhamme, J. van Driel, G. H. Draaisma, W. Rijke.

Uitslagen van het toernooi (zaterdag)

Zaterdag 26 maart: Nederlandsche Korfballers—A.M.V.J. 27—21. Brussel—Olympic Lillois 17—47. Centymca (Londen)—Nederlandsche Korfballers 50—12. Centymca (Londen)— Brussel 49—21.

_300x300De internationale wedstrijden werden maandag voortgezet in het A.M.V.J.-gebouw. Reeds zaterdag was het duidelijk dat Centymca en Olympique Lille een aparte klasse vormden. De belangstelling voor deze wedstrijd tussen de twee grootmachten werd met grote belangstelling tegemoet gezien en is dan ook geweldig geweest.

Om twee uur begon deze strijd. Bij de Fransen was samenspel weer hoofdzaak, bij de Engelsen moest het komen van bliksemsnel dribbelen. Voor de rust behaalden de Londenaren een kleine voorsprong (11-10), maar het meer robuuste Franse team had voor de tweede helft meer bewaard en won tenslotte met 26-23.

De korfballers sloten af tegen de Belgen. Sluitend samenspel en uitmuntend hinderen bracht de Nederlanders in de meerderheid. Met schieten was het echter voor rust mis, zodat de verrassende doorbraken van de Belgen een voorsprong aan Brussel gaven. Rust 8-15. Daarna echter vlotte ook het schieten bij de Amsterdammers. Weldra was de achterstand ingehaald en de leiding genomen, om die niet meer af te staan. Met 32-25 wonnen de korfballers. De eerste overwinning door een Nederlandse ploeg op een buitenlands team behaald.

Uitslagen van het toernooi (maandag)

Maandag 28 maart: Centymca—Olympic Lillois 23—26. Brussel—A.M.V.J. 28—15. Nederlandsche Korfballers—Olympic Lillois 30—50. Centymca-Brussel  49-21. A.M.V.J.-Olympic Lillois 21-51. Nederlandsche Korfballers-Brussel 32-25.  Centymca-A.M.V.J. 66-35.

De eerste prijs werd dus behaald door Olympique Lille, met vier overwinningen, tweede werd Centymca (Londen), derde de Korfballers, vierde Brussel en vijfde A.M.V.J.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s