Basketball, een nieuw spel voor ons land

26/11/2013    Door: Fred Roggen

Kon het niet laten, een prachtig stukje over het begin van het basketball in Nederland.

De Corinthian; Geillustreerd weekblad voor amateursport  07-11-1930

07-11-1930

Basketball, een nieuw spel voor ons land.

MAAR WAAR IS DE „BASKET?”

Gaven we in een vorig nummer een plaatje van een nieuw ingevoerd spel „Schwingball” dat we aan onze Oostelijke naburen danken, ditmaal een praatje bij ‘n plaatje over Basketball, dat Engelsche sportvrienden hier voor ons gedemonstreerd hebben.

Toch was het niet de eerste keer, dat we basketball zagen spelen, want ten tijde van de Olympische Spelen in Amsterdam speelden de Argentijnsche voetbalwonders het spel bij hun hotel te Bloemendaal als afwisseling van de regelmatige voetbalkost.

Thans was te Amsterdam een ploeg van de Engelsche Young Men’s Christian Association aanwezig, die uit propagandistisch oogpunt geslaagde demonstraties gaf van dit spel, dat vergeleken kan worden met korfbal, doch zich kenmerkt door een geoorloofde grootere forschheid en daardoor moeilijk ,,mixed” gespeeld kan worden.

Het spel wordt in een beperkte ruimte gespeeld en leent zich dus bij uitstek voor zaalspel, doch het kan zeer zeker ook in de buitenlucht worden beoefend. De beperkte ruimte is oorzaak, dat een ploeg uit vijf menschen bestaat, die vrijwel alle voortdurend in volle beweging zijn, waardoor een groot uithoudingsvermogen vereischt wordt en de wedstrijden slechts tweemaal twintig minuten duren.

Evenals bij voetbal hebben de spelers van het team een bepaalde taak: twee achterspelers en drie voorwaartsen. Men zou zeggen dat het doel van het spel is, den bal door den mand (basket) te werpen. Een mand is het echter niet. Het „doel” bestaat uit een ijzeren ring met een net zonder bodem er onder. Deze ring is bevestigd aan een bord van circa twee meter in het vierkant en geroutineerde spelers — zooals de gasten-Engelschen — wisten van dit bord een gced gebruik te maken door met effect den bal van het bord door den ring te doen verdwijnen.

Een pas lopen is geoorloofd. Solospel eveneens, doch dan is men verplicht den bal na eiken pas te laten stuiten. De Hollanders werden door dit „dribbelen” herhaaldelijk verrast.

Tenslotte vertellen we nog, dat voor elken geslaagden doelworp twee punten worden toegekend. Ook strafworpen, binnen het „strafschopgebied”, tellen voor twee punten, terwijl geslaagde straf worpen daar buiten voor 1 punt tellen. Ook bij dit spel worden dus „korfbaluitslagen” verkregen en de uitslagen op de Dinsdagavond demonstratie waren b.v. 20—6 en 28—14, resp. tegen een korfbal-vijftal en tegen een A.M.V.J.-team.

Overtredingen splitst men in twee groepen, te weten persoonlijke en technische. De eerste worden streng gestraft daar men dit spel — waarin het nog al eens „hard” kan toegaan — anders moeilijk meester kan blijven. Voor deze zg. „personal fouls” is een aparte scheidsrechter, die een speler, die vier dergelijke overtredingen begaat, van het terrein van den strijd verwijdert.

Het is een aardig spel voor de toeschouwers, daar de strijd zeer levendig is en veel behendigheid van de spelers vereischt wordt. We gelooven zeker, dat men het meer en meer ook in ons land —evenals dat thans reeds alle Angelsaksische landen het geval is — zal gaan beoefenen en als wintertraining voor athleten of als oefening om de spieren lenig te houden voor onze voetballers zou dit mannelijke spel zeer geschikt zijn.

1930Op de foto een overzicht van een basketball match tijdens de propaganda-wedstrijden in het gebouw der A. M. V. J., te Amsterdam, tusschen een team der Engelsche Central Y. M. C. A. en een team Hollandsche korfballers. Op den achtergrond ziet men den plank en den ijzeren ring met net, waarin de bal moet worden gedeponeerd.

Advertentie

Een gedachte over “

  1. Tijdens de demonstratie van Lew Lake werden ook volleybal en handball(!) geïntroduceerd. Bovenstaande foto toont de demonstratie volleybal. Zie het net.
    Ernie Penseel.amvj

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s